Главна / Друштво / Представници СПОС-а одржали предавање о пчеларству

Представници СПОС-а одржали предавање о пчеларству

У циљу едукације овдашњих пчелара, данас је у Дому културе одржано предавање за пчеларе, које је организовало Одељење за пољопривреду општине Грачаница.

Предавање о развоју пчеларства, исхрани и презимљавању пчела одржали су представници Савеза пчеларских организација Србије (СПОС), др Родољуб Живадиновић, који је председник овог савеза и проф. Милорад Новаковић, представник пчелара из Ниша.

„Одељење за пољопривреду општине Грачаница у сарадњи са СПОС-ом први пут, после дужег времена, организује предавање на тему „Развој пчеларства на нашим просторима“. Надам се да ће сарадња са Савезом пчеларских организација Србије и Удружењем пчелара из Ниша бити настављена и да ће наша комуникација бити побољшана“, нагласио је директор Одељења за пољопривреду општине Грачаница, Драгиша Стојановић.

Председник Удружења пчелара у Нишу, Милорад Новковић истакао је да постоји много начина да се помогне овдашњим пчеларима.

„После доласка председника Вучића на КиМ, видели смо да треба помоћи нашим људима ко где може и зато смо одлучили да данас дођемо и разговарамо са пчеларима. Постоји неколико начина да  помогнемо људима који се баве пчеларством, а један од њих је да овдашњи пчелари постану чланови Удружења у Нишу и тако користе све бенефите које ми имамо“, нагласио је Новковић.

На територији општине Грачаница постоје два удружења пчелара „Пчелица“ у Доњој Гуштерици и „Нуклеус“ у Грачаници.

„Један од највећих проблема овдашњих пчелара јесте набавка опреме за пчеларство јер је опрема у овдашњим пчеларским радњама изузетно лошег квалитета, тако да смо ми приморани да путујемо у неки од градова централне Србије, како бисмо набавили квалитетну опрему, а и ту постоје проблеми приликом преласка административног прелаза. Осим тога, постоје и проблеми око набавке медикамената јер, како код људи тако и код пчела, постоје многе болести, па их морамо третирати током целе године“, истакао је Младен Ђокић, председник Удружења пчелара “Нуклеус”.

Данашњом посетом председника градске општине Пантелеј из Ниша Братимира Васиљевића општини Грачаница, започета је сарадња ових двеју општина.

„Данас смо овде дошли са циљем да се наше две општине упознају, да видимо проблематику која је овде изражена и у складу са политиком Владе Републике Србије и председника државе да десет општина из централне Србије прате једну општину на КиМ, започнемо сарадњу са општином Грачаница, за коју се надамо да ће уродити плодом“, истакао је Васиљевић.

Током дана, представници СПОС-а и председник општине Пантелеј састали су се и са председником општине Грачаница Срђаном Поповићем, са којим су разговарали о могућностима сарадње и помоћи овдашњим пчеларима.

Check Also

Вучић изразио саучешће поводом смрти Лазанског; Селаковић: Збогом поштовани амбасадоре…

Председник Србије Александар Вучић упутио је изразе најдубљег саучешћа породици Мирослава Лазанског и свим људима …