Главна / Култура / Отворена школа балета у Грачаници

Отворена школа балета у Грачаници

Прва школа балета у Грачаници отворена је данас. Дечаци и девојчице узраста од 5-10 година добили су прилику да уз првог солисту балета Народног позоришта из Београда Александра Илића започну своје прве балетске кораке у сали Дому културе у Грачаници.

Велики број пријављене деце говори да је балет привукао пажњу и испунио очекивања иницијатора, у овом случају Дома културе Грачаница.

Александар Илић, први солиста Народног позоришта Београда и професор Института за уметничку игру, а  сада и кореограф грачаничке школе балета пожелео је успешан почетак будућим балетанима.

“Ово је један значајан корак ка ширењу уметничке игре и подизању свести о њеном значају, превасходно на територији Косова и Метохије. Оно што јесте мисија Института за уметничку игру је децентрализација уметничке игре класичног балета, као и савремене игре и јако смо срећни што су се стекли услови да се један овако важан пројекат дешава и у вашем граду. Оно што је такође важно је да ћемо ми бити са вама вероватно до краја школске године, када ћемо и подвући неке резултате остварене у току нашег вишемесечног рада овде”, рекао је Илић.

Већ сада је познато да је у изради и други део пројекта “Школа класичног балета 2”. Кореограф Илић истиче за програм Радио Грачанице да је веома важно да се постојећа идеја подржи и прошири.

“Веома ми је драго да видим велики број деце и посебно ми је драго да има и дечака јер је то јако важно за опстанак балета у Србији. Идеју о отварању школе балета на овим просторима треба подржати и проширити, и још бих нагласио да је за свако бављење спортом па тако и балетом, с обзиром да су уско везани, потребно одрицање. За узраст деце од 5 до 10 година ми имамо студијски програм и он подразумева да се часови балета одржавају два пута недељно. Ми ћемо са децом радити суботом и недељом до краја ове сезоне, а онда ћемо видети којим ће током ићи ова прича од септембра”, рекао је Илић.

Балетски педагог Лидија Павловић Ракочевић упутила је присутне будуће балетане и њихове родитеље у план рада за ову сезону.

“Драго ми је што је одзив у овако великом броју. Као што увек приступамо, у свим нашим пројектима, идејама и популаризацији класичног балета, тако ћемо и овде приступити по најважнијим методским принципима рада за сваки узраст. Радићемо поред свих плесних корака, са којима ће се прво наши балетани сусрести, и неке лепе кореографије, које ће бити круна нашег заједничког рада. Радујем се овоме и бити део ове приче много значи и велика је ствар за све нас, а сви смо заједно у овоме”, рекла је Лидија Павловић Ракочевић.

Часови балета одржаваће се сваког викенда до јуна месеца, када ће бити одржан и први велики балетски концерт класичног балета, након чега ће и деца учесници добити сертификате.

 

Check Also

Видовданске свечаности отворене изложбом слика Милоша Шобајића

Отварањем изложбе слика нашег чувеног недавно преминулог сликара Милоша Шобајића у Дому културе у Грачаници …