НАЈНОВИЈЕ

Представа „ЛИФТ – Слободан шоу“ премијерно изведена у Грачаници

Глумци Народног позоришта Приштина, вечерас су  у Дому културе у Грачаници премијерно извели представу “Лифт – Слободан шоу“, коју је по тексту Јелене Богавац режирао Ненад Тодоровић.

По речима директора Народног позоришта Приштина  Предрага Радоњића, представа „ЛИФТ – Слободан шоу“  изазвала је велико интерсовање страних али и албанских медија.

„Оно што је важно за ову представу је да она није никаква карикатуризација, нити било каква глорификација Слободана Милошевића, већ је само један уметнички приказ ситуације деведесетих година и ја на неки начин сматрам да ће већина новинара и медија бити помало разочарано, јер ће очекивати можда нешто друго, али ово је један уметнички приказ тог времена и последица које је оно произвело“, казао је Радоњић.

Такстописац Јелена Богавац казала је да је задовољна посећеношћу и реакцијом публике.

„ Јако смо задовољни и чињеницом да људи имају довољно простора у својој имагинацији да размисле о себи данас и да решења за проблеме данас траже мало даље, макар и у деведесетим годинама, пошто је јасно да се од тог времена на пољу многих ствари демократичности, није променило ништа“, каже Богавац.

Јелена Богавац истакла је и да је суштински циљ представе био да „покуша да покрене нека питања у доста успаваној заједници и да на нерешена питања око Слободана Милошевића око тога да ли је он крив или прав, покуша да нађе уметничка оправдања у себи самоме и својем осећању и сећању на тај период и да покуша да у односу на те године направи данас у овим годинама неку могућност за излаз из ситуације у којој се поново враћамо“.

У представи су играли: Дејан Цицмиловић, Ивана Ковачевић, Милорад Капор, Аника Грујић, Милена Јакшић, Јелена Орловић, Тамара Томановић, Јован Здравковић, Урош Нововић, Васиљ Аџић, Марко Панајотовић и Омладински хор „Глее Србија“ под вођством Димитрија Димитријевића.

Представа је наишла на различите реакције публике и док су неки били задовољни , јер су се како кажу „добро забавили“, било је и оних који су се , као што је и сам директор Радоњић рекао,   разочарали приказаним.

Погледајте и ...

Ракић: Одлучили смо да одавде нема назад

Све жешћи притисци које Приштина врши на српску заједницу на Косову и Метохији неће уплашити …