субота , 15 децембар 2018
НАЈНОВИЈЕ

Информатика- наука будућности и обавезан предмет у школи

Последњих година смо сведоци наглог технолошког развоја. У складу са тим и потреба познавања рачунара и рада на њима је неминовна. Готово да нема конкурса за посао у којем се не тражи познавање рада на рачунарима.

Наставник информатике у ОШ Краљ Милутин у Грачаници Милан Максимовић, истиче за  програм Радио Грачанице да је заинтересованост деце за информатичке секције велика.

„Деца су и више него вољна да уче и раде на рачунарима. Занима их све везано за ову науку, а морам да нагласим да оно што је предвиђено планом и програмом Министарства за образовање Републике Србије није ни мало лако. Ђаци се већ у првом разреду основног образовања срећу са компјутерима у предмету који се зове „Од играчке до рачунара“, тако да касније, већ у петом разреду,они раде далеко озбиљније ствари и познају основне рачунарске програме“.

Према речима наставника Максимовића, доступност компјутеима млађим генерацијама не може да шкоди, уколико не долази до злоупотребе истог и претераног коришћења истог у сврхе играња игрица или активности на друштвеним мрежама.

„Није нимало лоше што деца долазе са предзнањем о компјутерима и програмима. Све је у реду док то коришћење, односно седење за компјутером не прелази границе нормалног и здравог, и да се све сведе на играње игрица или дописивање и остале активности на друштвеним мрежама“, рекао је Максимовић.

У циљу проширивања знања у раду на рачунарима, наставници информатике Милан Максимовић и Лазар Марковић оформили су информатичку секцију, која се одржава сваког другог петка, и на којој заинтересовани ђаци стичу напреднија знања у овој области природних наука, данас тако потребној и готово неизбежној.

” За сада, информатичку секцију похађа 21 ученик различитог узраста. Тренутно, због недостатка школског простора нисмо у могућности да их одвојимо и направимо групе, али се надамо да ћемо у наредном периоду и у томе успети, како би смо лакше прилагодили наставне јединице свих узрастима, тако да оним млађим генерацијама не буде превише тешко, а старијим можда досадно”, рекао је Максимовић.

Информатичка секција се одржава у оквиру школских ваннаставних активности.

Погледајте и ...

Ирена Вујовић: Осуда претњи новинарки и директорки Студија Б

Члан Председништва Српске напредне странке Ирена Вујовић данас је најоштрије осудила увреде и претње новинарки …