НАЈНОВИЈЕ

Селаковић: Сваком Србину заједнички именитељ да буде Република Србија

Након излагања 17 учесника данашњег Округлог стола који је одржан у оквиру Унутрашњег дијалога о Косову и Метохији и након изношења проблема међу којима су издвбојени проблем правосуђа, еконосмка егзистенција, проблем вађења личних докумената, проблеми у функционисању здравства, и проблеми у функционисању школства, Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић је у свом излагању поручио да је задатак свих да очувамо народ у било којим деловима Косова и Метохије.

„ Стратешко питање је државна политика  и заштита српских националних интереса на  Косову и Метохији. Ако се питамо да ли имамо проблеме српско- српске природе, имамо их и имали смо их увек. Ви живите овде где није живети лако, тражите бољу перспективу. За мене је и ово унутрашњи дијалог, овде се чујемо и покрећемо многа важна питања. Важно је јер смо тему, која је неколико година раније стављена ад акта, сада вратили на сто. Морате да знате  да морамо још много да се боримо. Са Београдом нешто можете, без Београда баш ништа “.

Генерални секретар председника републике Србије Никола Селаковић истакао је да су сви поменути проблеми на данашњем састанку, проблеми који постоје у сваком друштву, али да се овакви састанци нису одржавали у албанском друштву и да они не стварају албанско-албанске спорове. Напоменуо је да је власт пролазна, али да држава не треба да се мења.

„ Озбиљне државе не износе овако јавно све своје проблеме и на овакав начин. Када су били у ситуацији у којој смо ми данас овде на Косову и Метохији, Алабнци нису правили албанско-албанске спорове, него су се окретали заједничким интересима. Мислим да нећу погрешити ако кажем да сваком Србину на Косову и Метохији треба да буде један заједнички именитељ да буде Република Србија.“, поручио је Селаковић.

„У свим овим условима имате председника који се у међународној арени за сваког Србина понаособ лавовски бори. Не бих се сложио са оним што сте рекли да требамо да заменимо нашу филозофију власти за албанску филозофију територије. Наша филозофија је народ, и мислим да  тако треба да буде и надаље.Срба је мање не само на Космету него и у Београду“, истакао је Селаковић.

Селаковић је закључио да је превише мало Срба на Космету да би се делили. Према његовим речима треба да постоје различита мишљења и ставови али да треба наступати јединствено.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарв поручио је на данашњем састанку да Република Србија покушава да одржи све институције на Косову и Метохији и да ће то радити и надаље.

Поред Селаковића и Козарева на састанку су говорили и заменик премијера у покрајинској влади и министар за повратак и заједнице Далибор Јевтић.

„Свака је критика добродошла. рад представника Срба у косовским институцијама ће увек бити предмет критике. Ми не можемо сваком да решимо проблем, али кад неком решимо неки,онда је то проблем мање“, рекао је Јевтић.

Државни секретар у  Министарства привреде Републике Србије Бранимир Стојановић ставио је акценат на развој културе у Грачаници, али и на унапређење услова за школовање деце на Косову и Метохији.

„Морам да вас подсетим да је Дом културе и те како активан у Грачаници и има јако квалитетан програм.Народно приштинско позориште је коначно добило своју сталну сцену, а ту је професионални ансамбл Венац који ради у Грачаници, такође у просторијама Дома културе. што с ешколства тиче, много је тогаурађено и обновљено у корист унапређивања школства на овим просторима. Запчета је изградња средњошколског центра и верујем да ће председник општине Грачаница Срђан Поповић у свом мандату отворити овај вишемилионски објекат, тако значајан за наше ученике и уопште школство.

Округли сто у Лапљем Селу организовао је Српски национални форум.

 

Погледајте и ...

Ђурић: Kрајњи циљ бомбардовања није и неће бити остварен

Kрајњи циљ НАТО бомбардовања – да Срба више не буде на Kосову и Метохији није …