понедељак , 25 март 2019
НАЈНОВИЈЕ

Међународни Дан жена

Међународни Дан жена је дан посвећен женама и њиховим економским, политичким и друштвеним остварењима. Инициран политичким догађајем, раширио се у многим земљама, а најпре широм Бившег Совјета.

Почетак обележавања осмог марта као дана жена повезан је са  читавим низом акција и протеста које су организовале раднице текстилних и других индустрија, борећи се за побољшање радних услова, повећање плата и уопште бољи положај. Један такав протест одржан је 8.марта 1857. у Њујорку. Протестанткиње су биле нападнуте и растеране од стране полиције. Ове жене, основале су своје прво удружење, истог месеца, две године касније. Из године у годину, уследили су нови протести на дан 8 марта. Посебно се истакао протест из 1908, када је 15 000 жена марширало улицама Њујорка, захтевајући право гласа, краће радно време и боље плате.

Друга Интернационала (организација социјалиста и радничких партија) је 1910. организовала прву међународну женску конференцију у Копенхагену. Тада је проглашен Међународни дан жена (МЏ), који је предложила угледна немачка социјалисткиња Клара Цеткин, ипак датум овог празника није био објављен. Следеће, 1911. године, овај дан је обележило више од милион људи у Аустрији, Данској, Немачкој и Швајцарској.

Осми март је прихваћен као Међународни дан жена 1917. године. На Западу, МЏ обележавао се током 1910. и 1920, да би пао у заборав до 1970-их, када га на видело износи пробуђени феминистички покрет. На залагање Александре Колеонте, Лењин је овај дан прогласио државним празником, а од 1965. године, овај дан је у Русији нерадан дан.

Погледајте и ...

Боривоју Данићу уручена инвалидска колица

Припадници Тима за везу и надгледање словеначког контигента КФОР-а заједно са представницима општине Грачаница уручили су …