четвртак , 17 јануар 2019
НАЈНОВИЈЕ

Вече са Ранком Рисојевићем, књижевником из Бањалуке

Педесет година је прошло од дана када је изашла прва збирка песама Ранка Рисојевића, књижевника из Бањалуке. Од тада до данас, накупило се много тога. Романа, песама – све у свему око 40 књига. Посетиоци књижевне вечери посвећене овом књижевнику имали су прилике да у читаоници “Даринка Јеврић” чују више о стваралаштву овог књижевнике, чују његове песме, али и присуствују додели Грачаничке повеље за 2017. годину, чији је добитник управо Рисојевић, који за Видовдан из оправданих разлога није могао да буде присутан.

Узбуђење није било ништа мање ни сада, што Ранко Рисојевић није крио. Грачаничку повељу уручио му је директор Дома културе Живојин Ракочевић, а образложење је прочитао Жарко Миленковић, који је био и члан комисије за доделу награда последњег Видовданског песничког бденија.

Др Златко Јурић из Бањалуке говорио је о стваралачком опусу Ранка Рисојевића. По његовим речима, Рисојевић је данас један од најзначајнијих књижевника који стварају на српском језику, а када је Република Српска у питању онда је свакако водећи.

Јурић је нагласио да је Рисојевићев роман “Дечаци са Уне” један од најзначајнијих дечјих романа који је ушао и у школско градиво и да је негде у истом рангу као и “Орлови рано лете”. Ништа мање значајан и веома успешан је и његов роман Иваново отварање.

Мало је писаца који су се усудили да пишу дечје романе, чешће су то бајке и приче

Ранко Рисојевић је песник, прозаиста, драмски писац, есејиста, историчар математике, преводилац и културни посленик, објавио је око четрдесет књига, међу којима 14 збирки песама, 18 књига прозе, међу којима 5 романа. Изведено му је десетак радио-игара за децу и два за одрасле у Народном позоришту Босанске крајине у Бањалуци. Приредио је за штампу више књига пoезије и прозе наших аутора. За књижевни рад награђиван је више пута, а најзначајније награде су: награда „Жељезаре Сисак“ за поетску књигу „Прах“, награда „Лаза Костић“ за прозну књигу „Шум“, награда „Политикиног забавника“ за роман за младе „Иваново отварање“, награде „Печат вароши сремско-карловачке“ и „Скендер Куленовић“ за поетску књигу „Први свијет“, награда „Бранко Ћопић“ Српске академије наука и уметности, за роман „Босански џелат“, те „Кочићева награда“ за укупно стваралаштво.

 

Рисојевић, који је и сам био директор библиотеке у Бањалуци, уручио је Дому културе као поклон и своје, али и значајније књиге из Републике Српске на чему се захвалио Живојин Ракочевић речима: “Да сте дошли на уручење Грачаничке повеље имали бисмо прилике да чујемо једну вашу песму, овако смо имали прилику да упознамо вашу душу”.

Отприлике тако је и протекло ово књижевно вече, остаје нам да Ранка Рисојевића упознамо преко његових романа и песама, у којима, како он рече, увек има пуно биографског.

Погледајте и ...

2018. година, једна од најуспешнијих година за глумце АП “Јанићије Поповић”

За глумце Аматерског позоришта „Јанићије Поповић“ ова година је била једна од најуспешнијих од 2014.године, …