НАЈНОВИЈЕ

Март- месец посвећен борби против глаукома

Месец март је месец борбе против рака. Дани од 9. до 14. марта су дани посвећени борби против глаукома, такозваног тихог крадљивца вида.

У зависности од година старости јављају се и различити проблеми са видом. Према речима доц.др Јасмине Ђорђевиц Јоцић, најчешћи проблеми са којима се јављају пацијенти јесте повећан очни притисак, смањење видне оштрине, свраб и бол у оку.

Глауком, као најраспрострањенији вид обољења очију се мора пратити. Превентивни прегледи су и овде од великог, можда и пресудног значаја.

” Глауком или повећан очни притисак се још назива и тихим крадљивцем вида. То значи да пацијент нема никаквих симптома, он добро види али очни живац страда. Зато је веома битно мерење очног притиска. Глауком као и остали поремећаји у виду могу бити наследни. Глауком се не лечи, али се раним откривањем контролише и тиме се спречава било каква даља прогресија”, истакла је др Ђорђевић Јоцић.

Катаракта је још једно очно обољење које је постало све присутније код млађих генерација. Према речима др Ђорђевић Јоцић, катаракта је некада била болест старих, међутим, данас се све чешће јавља и код млађих генерација.
“Катаракта се једино може излечити хирушким путем. Напредна и савремена технологија омогућила је да се обави хирушки захват чим се установи катаракта, што раније није био случај, када се морало чекати да она сазри”.
Када су у питању деца, др Ђорђевић Јоцић саветује обавезан превентивни преглед очију и обраћање лекару чим родитељи уоче неки проблем са очима код свог детета.
“Што се тиче дечијег узраста, родитељи морају довести своје децу чим уоче да имају неки проблем са видом. Најранији период дечијег живота у ком се може уочити неки проблем са видом је пре навршене године. Већ се тада може уочити да ли дете има неку аномалију, односно да ли је кратковидо или далековидо, услед чега ће му бити одређена диоптрија и носиће наочаре. Већи проблем од тога може бити да је дете слабовидо на једно око, али у том најранијем периоду се уз помоћ вежбица, затварањем здравијег ока стимулише око са проблемом , а касније се и са наочарима поправља видна оштрина”.

Као и код осталих здравствених проблема, превентивни прегледи су од изузетног значаја, како би се на време открили или још боље спречили у развоју, закључила је др Ђорђевић Јоцић.

Погледајте и ...

Др Велић: За здраве и лепе зубе битно је правилно одржавање оралне хигијене

Јако је битно схватити значај одржавања оралне хигијене, поручио је, гостујући у Јутарњем програму стоматолог …