Косово

Вучић: Тражимо најбоље решење за Србе на КиМ, наш народ не може остати гладан

Председник Србије Александар Вучић рекао је да би вероватно био добитник многих награда када би признао независност Косова, као и да ће саопштити јавности када се пронађе најбоље решење за тренутну ситуацију на Косову.

Вучић је гостујући на ТВ Прва, изјавио да још не зна које је решење за Косово, те да ће обавестити јавност када то буде знао, истичући да ће тражити најбоље решење за проблем са укидањем платног промета у динарима јер, како наглашава, Срби на Косову не могу да остану гладни.

Вучић је казао да је у Минхену јуче имао састанке са свим најважнијим званичницима који се баве Србијом.

„Када будем знао какво ће решење да буде, обавестићемо јавност“, казао је Вучић.

Председник је пренео да је шеф европске дипломатије Ђузеп Борељ био шокиран када су разговарали, јер је њему косовски премијер Аљбин Курти дан пре тога рекао да је дао тромесечну суспензију на примену те одлуке.

Понавља да Курти лаже и појашњава да за њега та суспензија значи да неће да изврће џепове Србима на улици када их види, али да паре не могу да уђу на Косово.

„Он каже да је то ситница, да треба Централна банка са другом централном банком да се договори, али то би било признање Централне банке Косова, која нема ни уговор са Еврозоном. Тражићемо и покушати да видимо шта је најбоље решење за наш народ јер људи на Косову не могу да остану гладни“, казао је Вучић.

Вучић је додао да када Курти подигне сам себи споменик после две године владавине, то за критичаре представља доказ блискости са Мајклом Ротом и Драганом Ђиласом.

„То је ваљда демократски и доказ врхунца владавине права како они то зову“, навео је.

Лицемеран однос ЕУ према Косову

Говорећи о критикама аустријског европарламентарца Андреаса Шидера, Вучић каже да је одавно причао да је амерички сенатор Боб Менендез био сенатор који је Србији правио највеће проблеме.

Подсећа да је рекао да је сигуран да је Менендез албански лобиста, да нема сумње у то.

Како додаје, када су га ухватити, рекли су да је био египатски и још нечији плаћеник, али нису споменули да су га плаћали Албанци.

Ипак, како наводи, испоставило се да су га плаћали Албанци.

„Ја сам се питао шта Менендез има толико против мене, али сам схватио ништа, него су га плаћали Албанци. То није случајно, видеће се и у будућности“, казао је.

Коментаришући изјаву Шидера да је неутралан по питању динара, Вучић је приметио да није неутралан око независног Косова, Сребренице и много тога другог.

Истиче да не мисли ништа лоше против ЕУ, осим што му се не свиђа лицемеран однос према Косову и додаје да то наглашава свуда у свету.

Ускоро сусрет са Макроном

Вучић, коментаришући изјаву Владете Јанковића о томе да је председник Србије изгубио кредибилитет након дешавања у Бањској 24. септембра и да је након „поноћних коњака са француским председником Емануелом Макроном дошао до тога да стоји са стране као 13. прасе и да се копрца“, истиче да се он „копрца“ на састанцима са представницима међународне заједнице да не призна независно Косово.

Како је навео, ускоро ће се поново састати са Макроном.

„Моје копрцање је да не признам независност Косова, моје корпцање је јуначко, а њихово понашање бедно“, казао је Вучић.

Наводи да је управо након Бањске имао најтеже дане у Гранади.

„Баш тада, у Гранади, пио сам коњак у поноћ са Макроном, баш после Бањске. Какви су то људи, али за њихову информацију ускоро опет идем у Париз, код Макрона, да се не секирају и имаћемо веома важне госте овде, а они ће да остану на нивоу Фон Крамон и Шридера“, казао је.

На питање у вези расписивања Интерполове потернице за Миланом Радоичићем којег су назвали „Вучићевим савезником“, Вучић примећује да Радоичић више није потпредседник Српске листе, већ његов савезник.

„Баш чудно што је Интерпол расписао потерницу, пустите надлежне органе Србије, а само да се зна то је по захтеву независног Косова. Наши државни органи раде свој посао и врше истрагу и по томе ћемо поступати“, наводи.

Коментаришући изјаву Здравка Поноша да је косовски премијер Аљбин Курти био доминантнији на седници Савета безбедности УН која је заказана на иницијативу Србије због одлуке Централне банке Косова да се укине платни промет у динарима, Вучић каже кроз ироничан осмех да ни Курти не би то боље рекао.

„Види се нажалост да је Понош навијао за Куртија, он више воли независно Косово, него слободну Србију, његова држава је Хрватска, ова му је резервна, а ја имам само једну државу – Србију, са Косовом и Метохијом у њеном саставу“, истакао је.

Извор: Косово онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон