НАЈНОВИЈЕ

Тачи дугује пола милиона евра адвокату Џефрију Најсу

Приштински лист Газета експрес објавио је да је дошао у посед писма за које наводи да га је британски адвокат Џефри Најс упутио косовској влади, а у којем тврди да му дугују скоро пола милиона евра за његове професионалне услуге.

Како пише Газета, садашњи председник, а бивши премијер Хашим Тачи је наложио тадашњем заменику шефа дипломатије Петриту Селимију да контактира Најса и понуди му да ради за косовску владу.

Најс, који је био тужилац Хашког трибунала у случају против Слободана Милошевића, напустио је тај суд 2006. године. Касније је за “Лондон ривју оф букс” поводом извештаја Дика Мартија и другим наводима о трговини органима против тадашњих косовских лидера, укључујући и Тачија, написао да он није одржив.

Најс је у том чланку закључио да има “веома мало ако уопште и има” суштине у Мартијевом извештају и да нема ништа што би подржало оптужбе за вађење органа.

Најсов став био је разлог због којег је Тачи одлучио да га ангажује, пише Газета.

Газета преноси да је Најс у писму навео да је понуду прихватио и пристао на финансијске услове које је понудио Селими.

Како наводи лист, он у писму тврди да су после неког времена престале исплате и да је морао да потражује новац лично и мејлом, али да то није дало резултате.

У писму, како наводи Газета, Најс каже да су он и његов тим договорили са Тачијем, да за косовску владу припреми материјал који би могао бити коришћен у случају да појединци буду оптужени пред Специјалним судом за ратне злочине, а помагао је и око Тачијеве биографије која је недавно објављена.

Упркос свим обећањима, тврди Најс, новац му није исплаћен и наводи да ће о свему ускоро обавестити јавност.

Из преписке није познато колико косовска влада дугује Најсу и његовом тиму, али на основу података које је Најс слао влади од новембра 2015. до јула 2016, влада треба да му плати 327.446 евра, а његовој сарадници Невенки Тромп још 162.975 евра, наводи Газета.

Према наводима Газете, Најс открива да је на Тачијев захтев помагао писцима Тачијеве биографије, нарочито када је реч о оптужбама за трговину органима.

Газета Експрес наводи да је контактирала саветника премијера Рамуша Харадинаја Авнија Арифија са питањем да ли је влада одговорила на Најсове захтеве.

Арифи је одговорио да упркос томе што је Најс писмо упутио влади, одговор на то питање треба да да кабинет председника и министарство спољних послова.

Лист наводи да Тачијев кабинет није коментарисао уговор са адвокатима, док из министарства спољних послова тврде да нису упознати са овим питањем.

Извор: Танјуг

Погледајте и ...

Ђурић: Kрајњи циљ бомбардовања није и неће бити остварен

Kрајњи циљ НАТО бомбардовања – да Срба више не буде на Kосову и Метохији није …