НАЈНОВИЈЕ

Хоће да преузму струју на северу пре темеља ЗСО!

Београд није за прекид дијалога са Приштином, али ако привремене покрајинске институције не буду у скорије време испуниле обавезу да формирају Заједницу српских општина, наша страна могла би да преиспита своју позицију у преговарачком процесу. Постоји и опција да Српске листа ускрати подршку влади тзв. државе Косово.

Како “Новости” незванично сазнају, тактика албанске стране је да тему ЗСО гурне на крај стола, пред наставак техничког дијалога 19. и 21. марта док се не испуне њени захтеви на пољу енергетике!

То подразумева да Косово постане засебна контролна област. Али, предуслов је да се претходно формирају две српске компаније на северу чији би оснивачи били ЕПС и ЗСО, што опет значи да је Заједница предуслов свих предуслова!

Власти у Приштини су већ четири пута одбациле захтеве за регистрацију ових фирми као несагласне тзв. косовским законима. Све ово добија на тежини, јер је у причу, наводно, укључена и Немачка чије су компаније инвестирале у дистрибуцију струје на КиМ.

Српски шеф дипломатије Ивица Дачић рекао је у петак да Приштина и међународна заједница треба да се изјасне постоји ли Бриселски споразум:

– Ја сам га потписао, а не бих то учинио да није постојала ЗСО. Због тога је Србија направила низ уступака кроз интеграцију српских институција у косовске.

Пошто се ЗСО не формира, по Дачићаевим речима, Србија хипотетички може да каже: Ако немате део који се тиче нас, зашто бисмо само ми примењивали обавезе? Али, упркос свему, како тврди, Београд није за прекид дијалога.

Министар одбране Александар Вулин рекао је у петак да поновних преговора о ЗСО неће бити:

– Српска листа на КиМ треба да повуче подршку влади у Приштини и сруши је, уколико Приштина није у стању да примени договор о формирању ЗСО.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић навео је да се на примеру односа према ЗСО најбоље може видети разлика између српске и албанске стране:

– Наша страна се односи одговорно и прихвата све што је саставни део договора. Друга страна сматра да треба да прихвати само оно што је у њеном интересу и у њиховој имагинарној верзији спровођења споразума. То тако не функционише. ЗСО је окосница Бриселског договора. Свако ко не жели ЗСО, заправо не жели бриселски споразум.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да Приштина види да ЕУ све мање подржава њихове сепаратистичке амбиције и зато покушава да спроведе општу диверзију око ЗСО, како би уцењивала Србију, која је ближе чланству у Унији:

– На потезу је сада Вашингтон, који има више механизама од Брисела да натера Приштину да спроведе оно што је договорено. Србија треба да заузме чврст став да неће прећи преко покушаја “укидања” ЗСО и да услови потписивање свеобухватног споразума о нормализацији односа са Приштином формирањем Заједнице. Београд треба да пошаље јасну поруку Бриселу да ће у случају да Приштина не формира ЗСО поништити све остале договоре и практично ресетовати дијалог чак и по цену успоравања нашег европског пута.

Извор: Вечерње новости

Погледајте и ...

Ђурић: Kрајњи циљ бомбардовања није и неће бити остварен

Kрајњи циљ НАТО бомбардовања – да Срба више не буде на Kосову и Метохији није …