НАЈНОВИЈЕ

Ђурић: Имамо свој пакет за КиМ, који ћемо бранити

Коментаришући писање медија да амерички званичник у среду доноси “пакет САД за Косово”, Марко Ђурић каже да Србија има свој пакет који ће бранити.

Директор владине Канцеларије за КиМ изјавио је данас за Прву тв да нема потребе да поново преговара о нечем што је већ договорено.

Он је рекао и да ће ова седмица бити веома радна и да ће обележити разговори српспске стране, између осталог, и са представницима Стејт департмента, те да ће Србија упознати Мичела са положајем Срба на Косову и проблемима с којима се суочавају.

“Имамо нашу позицију и наш пакет за КиМ. Како сте могли да чујете у претходним недељама, и (председник Србије Александар) Вучић је говорио о томе да ће, када се заврши унутрашни дјалог бити изнета и званична позиција односно неки предлози српске стране”, рекао је Ђурић.

Упитан шта би он саветовао председнику Србије у овом случају, ако би то он од њега тражио, Ђурић је рекао да је то хипотетичко питање у сваком пголеду, да је више пута био у делегацијама које је предводио Вучић и да је имао прилику да се увери да председник Србије врло чврсто, неки би, како је казао, рекли и тврдо брани српске позиције.

“Врло је тешко српску страну натерати да поново преговара о нечему о чему је већ преговарано као што је ЗСО. Ми смо заинтерсовани превасходно за то и очекујемо спровођење договора о томе”, рекао је.

На питање како Америка може да утиче на прикључење Србије ЕУ, Ђурић каже да ус све наше жеље, намере и историјск значај, ми смо, каже, довољно одговорни да знамо да не можемо да водимо политику великих сила.

Знамо да кредибилност будућих разговара зависи управо од начина на који се спроводи оно што је договорено. Када будемо видели да се то адекватно спроводи, онда ћемо моћи да имамо више поверења него што га имамо данас.

“А данас нису баш претерно показали да су многи од њих достојни поверења”, рекао је Ђурић, одговарајући на питање да ли Вучић има достојне саговорнике за разговор У Приштини и може ли се другој страни веровати.

Извор: Б92

Погледајте и ...

Епилог акције помоћи баки Будимки

Хуманитарна организација Српска солидарност ових дана обрадовала је једну старицу на Косову и Метохији, Будимку …