уторак , 19 фебруар 2019
НАЈНОВИЈЕ

“Није добро што се регион увлачи у геополитичко сучељавање”

Председник Одбора за КиМ Милован Дрецун каже да је високи амерички званичник Вес Мичел дошао да пошаље поруку да ће проблем Космета бити третиран у оквиру њиховог геополитичког сучељавања са Русијом и да ће се наставити са једностраним приступом косовском проблему.

Милован Дрецун рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је јасно да нема “америчког пакета за Косово” о коме се у медијима спекулисало.

“Високи амерички званичник Вес Мичел је дошао да пошаље одређене поруке. Прва је да ће проблем Космета бити третиран у оквиру њиховог геополитичког сучељавања са Русијом, а друга да ће се наставити са једностраним приступом косовском проблему”, сматра Дрецун.

Додаје да је новина порука да ће САД имати активнију улогу на КиМ наредне године.

“Треба видети како ће дефинисати ту улогу. Мичел говори о потреби наставка нормализације односа Београда и Приштине, а не спомиње ЗСО. Послао је поруку да нико нема права да ставља вето на трансформацију косовских безбедносних снага”, објашњава Милован Дрецун.

Каже да је високи амерички званичник показао да постоји континуитет америчке политике.

“САД су завршиле посао у Македонији, у Црној Гори, а сад је на реду Србија, да се код нас умањи утицај Русије, а то најбоље може да се уради преко косовског проблема. Није добро што се регион увлачи у то геополитичко сучељавање и није му потребно да буде на линији ватре”, напомиње Дрецун.

Истиче да је амерички приступ једностран и да се не говори о малигном утицају организованог криминала на Космету.

“Сви званичници САД понављају тај однос према Русији, то је као мантра у САД. Ми као мала земља треба да се суздржимо од екстремних коментара. У наредном периоду треба да очекујемо појачавање такве реторике”, каже Дрецун.

Напомиње да је потребна ЗСО каква је испреговарана.

“Имамо јасну позицију и мислим да ће наши званичници поновити да нећемо отворити врата за УН. Што пре је потребан иницијални предлог председника Вучића”, закључује Дрецун.

 

Извор: РТС

 

Погледајте и ...

Партеш: Украдене две краве

У центру села Партеш надомак Гњилана, непознати починиоци украли су синоћ две краве, једна крава …