уторак , 19 фебруар 2019
НАЈНОВИЈЕ

Прекинуто редовно заседање косовског парламента

DCIM100MEDIA

Редовна седница косовског парламента прекинута је након што су посланици опозиционих странака – Демократског савеза Косова и покрета Самоопредељење напустили седницу.

Кратко након што је опозиција напустила седницу, председник Кадри Весељи одржао је седницу председништва, а потом саопштио да у стварним околностима пленарну седницу није могуће наставити.

“У околностима у којима смо, наставак се одлаже за сутра у исто време”, рекао је Весељи.

Иако је било најављено, очито је да косовски парламент неће моћи да одржи ни ванредну седницу на којој би се гласало о Споразуму о демаркацији са Црном Гором.

Косовски парламент, наиме, више не може да обезбеди кворум ни за редовна заседања за шта је потребно више од половине посланика, док је за ратификацију демаркације потребна двотрећинска већина, односно најмање 80 посланичких гласова.

Косовски медији су пренели да ДСК тражи распуштање парламента.

Oпозициони посланици су напустили седници пошто посланици владајућих странака одбили да гласају за предлог препорука за интерпелацију (квалификовано посланичко питање о коме се расправља, а потом и гласа) премијера Рамуша Харадинаја, у вези са одлуком о повећању плата члановима косовске владе.

Шеф посланичке групе ДСК Авдулах Хоти је рекао да се неће враћати на седницу док не буде завршено гласање о препорукама.

На дневном реду је и парламентарна расправа о извештају 100 дана рада Владе на захтев потпредседника Скупштине Кујтима Шаље и шест посланика.

Извор:РТС, Танјуг

Погледајте и ...

Партеш: Украдене две краве

У центру села Партеш надомак Гњилана, непознати починиоци украли су синоћ две краве, једна крава …