Главна / Друштво / У Жачу обележена сеоска слава

У Жачу обележена сеоска слава

zac_slava
фото: ТВ Мост

Извор: КИМ – Срби у метохијском повратничком селу Жач прославили су јуче сеоску славу Светог Марка. Домаћини су пресекли славски колач пред оближњом црквом посвећеном светом Димитрију, да би славље наставили у својим кућама.

Крст и домаћин славе ове године је имао част да буде Небојша Дрљевић, који са супругом и децом већ трећу годину покушава да опстане у Жачу. Наредне године, домаћин ће бити Вељко Коматовић.

“То је велика радост да после 13 година поново славимо сеоску славу. Она се, додуше славила и предходне две године, али ово је први пут да је после 13 година прослављена како и доликује. Ове године је комшија имао крст, а за догодине узео сам ја. Велика је ствар да се поново окупљамо као некада. Овога пута пронели смо и крст кроз село, што је за нас велики корак”, каже Вељко Коматовић.

Осим комшија из оближњих села, у госте су им дошли и припадници КФОР-а који их и даље повремено чувају. Жачани, који су од повратка у своје родно место пре три године, преживели трагедије и многобројне нападе, надају се да ће једнога дана Светог Марка прославити у слободи.

Check Also

Фудбалски савез Косова и Метохије добио нове просторије

Запослени у покрајинском фудбалском савезу уселили су се у нове пословне просторије у Немањиној улици …