Главна / Вести / Косово и Метохија / Представљено енглеско издање књиге о “случају Рачак”

Представљено енглеско издање књиге о “случају Рачак”

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се са Даницом Маринковић, некадашњим истражним судијом Окружног суда у Приштини, која је својим радом, а потом и књигом “Судија у рату и миру”, срушила све покушаје да се антитерористичка акција српских снага безбедности у селу Рачак 1999. године представи као наводни масакр над цивилима.

Петар Петковић је, после састанка са судијом Маринковић, подсетио да је Канцеларија за Косово и Метохију испунила реч директора Марка Ђурића и да је финансијски помогла излазак издања књиге “Судија у рату и миру” на енглеском језику.

Истакао је да ће се Канцеларија за КиМ постарати да се примерак ове књиге нађе на свим релевантним светским адресама ма којима се данас баве Косовом и Метохијом.

“Овај превод је од изузетног значаја за државу Србију, јер је то један од начина да шира међународна јавност сазна шта се дессавало на подручју КиМ током 90их година, посебно када је реч о случају Рачак. Књига јасно говори да се тамо није десио никакав масакр како је пожурио да то помпезно целом свету саопшти Вилијам Вокер”, објаснио је Петковић.

Та књига, према његовим речима, сведочи и о храбром животном путу ауторке, која се борила за истину и рушење зида ћутања који у иностранству често окружује тему Косова и Метохије.

“Дана Маринковић је својим аргументима и доказима јасно показала праву истину о Рачку и то је на крају морао да прихвати и Трибунал у Хагу”, рекао је Петковић.

Он сматра да је ова књига разбила стереотипе о Рачку и показати какво је место тај догађај имао у контексту покушаја отимања наше јужне покрајине.

Судија Маринковић је захвалила Канцеларији за КиМ на помоћи, рекавши да јој не треба већа сатисфакција од тога што ће истина сада имати пилику да допре до светске јавности.

“Задовољна сам што ће светска јавност сазнати истину и нећемо стати на овоме. Наставићемо да радимо и покушати да обезбедимо средства да се књига преведе на руски и француски, и да се организују прдстављања књиге у иностранству”, рекла је ауторка.

Политичари у свету, према њеним речима, знају шта се десило у Рачку, али је важно да истину дознају и обични људи, како би свима било јасно да је СР Југославија бомбардована без икаквог основа.

Извор: Танјуг

Check Also

СЛ: Наставак дијалога означио је почетак притисака страних служби на председника Србије

Наставак дијалога Београда и Приштини означио је почетак невиђених притисака страних служби на председника Србије …