Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Од Приштине и ЕУ одлучно тражимо формирање ЗСО. Лажу за позивни број!

Ђурић: Од Приштине и ЕУ одлучно тражимо формирање ЗСО. Лажу за позивни број!

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да делегација Србије одлучно захтева и од Приштине и од ЕУ оснивање и доношење статута Заједнице српских општина и то у неизмењеној форми.

“Само усвајањем статута ЗСО Приштина би показала да је спремна да се и даље договора и разговара”, поручио је Ђурић.

Како је навео, делегација Србије резолутно захтева и од Приштине и од ЕУ оснивање и доношење статута Заједнице српских општина и то у неизмењеној форми, а то, додао је, значи “на онај начин на који је то договорено не обазирући се на одлуке приштинских судова и сличне интерне акте”.

Ђурић је после три дана разговора експертских делегација Београда и Приштине у Бриселу рекао да су представници Приштине у Брисел дошли неспремни да спроводе оно што је договорено у вези са формирањем ЗСО, очекујући да им “Србија да све”.

“То тако не функционише. И они и ЕУ морају да знају да је оног момента када је споразум о формирању и усвајању статута ЗСО потписан то постала обавеза не само Београда и Приштине, превасходно Приштине, већ и ЕУ, јер је потписом госпође Ештон то постао саставни део европске спољне и безбедносне политике”, поручио је Ђурић.

Он је рекао и да се делегација Београда у разговорима са Приштином бори “не за било какав статут за Заједницу српских општина, већа за договорену суштину тог споразума”.

Ђурић је додао да је и председник Србије Александар Вучић претходних дана на више адреса у САД и светским организацијама разговарао о потреби доношења статута ЗСО.

Када је реч о другим темама које се биле на агенди тродневног техничког дијалога у Бриселу, Ђурић је рекао да је делегација Београда понудила конструктивна решења акутне кризе у енергетском сектору.

“Због крађе струје од стране приштинских власти чак је и у Западној Европи и Бриселу дошло до кашњења дигитални сатова за 6 минута. Наша страна је понудила конструктивно решење како да се реши проблем тарифирања и да се привремено, до почетка спровођења договора о енергетици, то реши, али они о томе нису желели да разговарају. Желели су да разговарају само о томе како да Приштина добије контролну област”, навео је Ђурић и поручио да то тако не функционише и да се тиме не може постићи напредак у разговорима.

Посебно је нагласио да се последњег дана није разговарало уопште о слободи кретања, што је било предвиђено као тема.

“О каквој слободи кретања да разговарамо док се Срби на КиМ, попут господина Зајића, хапсе из политичких разлога? Зајић је био директор банке у Клини, старина од 70 година, никада пушку у руке није узео, ухапшен као повратник само зато да би се Срби застрашили и послала порука да нису пожељни на КиМ”, закључио је Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да позивни број 381 настваља да важи за Србе на КиМ, насупрот тврдњама Приштине.

”Наравно да су слагали то за позивни број, као што су то чинили и безброј пута до сад”, поручио је Ђурић.

Извор: Тањуг

Фото: Тањуг

Check Also

Ђурић са Чен Бо: Србија и Кина имају неограничене перспективе за сарадњу

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се данас са амбасадорком Народне Републике …