Главна / Вести / Косово и Метохија / Дрецун:Неприхватљиво да ЗСО буде средство уцене

Дрецун:Неприхватљиво да ЗСО буде средство уцене

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже да западне земље не показују спремност да се дугорочно реши косовски проблем, што охрабрује Приштину да настави са неприхватањем да реализује договорено. Треба инсистирати на ставу да наш пут ка ЕУ не сме бити ометан косметским проблемом, сматра Дрецун.

Милован Дрецун рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да Србија треба да настави да брани своје интересе упркос сложеној ситуацији.

“Западне земље не показују спремност да се дугорочно реши косовски проблем и то охрабрује Приштину да настави са неприхватањем да реализује договорено, а то је формирање ЗСО”, сматра Дрецун.

Каже да Запад настоји да приволи Београд да направи уступке.

“Кључно би било да им отворимо врата у УН а то је за Београд неприхватљиво. Мислим да треба погледати ситуацију која се одвија у Бриселу и да се све то увеже са понашањем Запада и Приштине. Чини се као да Приштина ради све у договору са Западом”, истиче Милован Дрецун.

Додаје да се Заједница српских општина користи као средство уцене и напомиње да је то неприхватљиво.

“Не може се наставити са тим у процесу нормализације односа. Појачава се притисак на Србију, а у геополитичком сучељавању САД и Русије користи се косовски проблем”, напомиње Дрецун.

Каже да половина чланица УН није признала самопроглашено Косово.

“Моћне земље мисле да могу да раде шта хоће и крше резолуције које саме доносе и то су двоструки аршини. Морамо да се ослонимо на земље које разумеју нашу позицију, као што је рецимо Шпанија. Питање за западне земље које инсистирају на тврдој политици према Србији је шта желе да постигну тиме”, истиче Дрецун.

Каже да ће Србија наставити да развија даље односе са западним земљама.

“Треба да наставимо са оваквом политиком. Ми смо рекли да нећемо отворити Косову врата у УН и нећемо признати самопроглашену државу. Треба инсистирати на ставу да наш пут ка ЕУ не сме бити ометан косметским проблемом”, закључује Дрецун.

Извор: РТС

Check Also

Председник општине изричит, одбија одлуку о повратку имовине манастиру Дечани

Председник општине Дечани Башким Рамосај рекао је за КТВ да неће применити одлуку Уставног суда …