Главна / Друштво / Др Ракочевић: Јењава епидемија морбила у нашој средини

Др Ракочевић: Јењава епидемија морбила у нашој средини

Епидемија морбила се последњих месец и по дана у нашој средини стишава. Према речима др педијатра Дома здравља у Грачаници Соње Ракочевић, број оболелих од малих богиња се смањује, а у Грачаници готово да за поменути период није било пријављених случајева.

“С обзиром да је епидемија почела у новембру месецу, а да се реп епидемије очекује негде на пролеће, односно крајем априла, маја, можемо да кажемо да се завршава,тј. јењава и са оне стране када је у питању прогноза, а са друге стране исто можемо да потврдимо и по броју пријављених случајева”, истакла је др Ракочевић.

Готово ниједна средина се не може похвалити бројем вакцинисаних против морбила и других заразних болести, као што је случај са нашом средином. У српским енклавама на овим просторима није било забележених случајева са смртним исходом.

“У српским енклавама нисмо забележили случајеве са фаталним исходом. Било је смртних случајева у Приштини, радило се о беби старој петнаест месеци, која је преминула од последица заразе од морбила, од којих је преминула и једна особа мушког пола. Било је и случајева са компликацијама, које смо упућивали у КБЦ у Косовској Митровици и на инфективну клинику у Београд. Можемо се похвалити фантастичним одзивом на вакцинацију. Око 98 или чак 99 % је вакцинисаних од броја позваних на ванредну вакцинацију. Сада обављамо редовну вакцинацију деце која су навршила годину дана, односно сада смо завршили са вакцинацијом деце која се уписују у први разред и примају ревакцину ММР”, рекла је за наш програм др Соња Ракочевић.

Из свега наведеног је закључено да је стечен услов за колективни имунитет.

 

Check Also

Бреговић у Корчи у Албанији на фестивалу пива, на Косову негодују

Музичар Горан Бреговић требало би да насатупи пред албанском публиком на Фестивалу пива у Корчи, …