Главна / Вести / Косово и Метохија / Преливање бране у Грачаничком језеру

Преливање бране у Грачаничком језеру

Лоши временски услови предходних недеља, обилне падавине кише и снега, утицали су на повећање водостаја у Грачаничком језеру а самим тим се вода у кориту реке Грачанке знатно подигла.
Директор одељења јавних служби Општине Грачаница Владица Трајковић, каже да нема опасности од изливања реке Грачанке и да је ситуација под контролом.
„Бар једном годишње се деси да Грачаничко језеро прелива због веће количине падавина, такође, у зимском периоду је потрошња воде знатно мања, што додатно утиче на повећање нивоа воде у језеру. Наравно, повећан ниво воде у језеру утиче на повећање нивоа реке Грачанке и прети опасност како Грачаници, тако Лапљем Селу и Преоцу. Међутим Општина Грачаница је превентивно прочистила речна корита тако да тренутно не постоји опасност од изливања реке. Наше екипе прате ситуацију на брани језера и обишле су цели ток реке , од јаловине до Преоца како би утврдили да не буде проблема са пуцањем банкина и не дође до већих поплава.“
Надлежна мобилна екипа прати ситуацију,  али за сада нема опасности ни на критичним местима на којима је раније било проблема са изливањем реке.

Check Also

У Грачаници почело уклањање дивљих депонија

Општинско одељење Јавних служби спроводи акцију чишћења дивљих депонија на територији општине Грачаница. У протекла …