Главна / Друштво / Сајам образовања отворен у Грачаници

Сајам образовања отворен у Грачаници

На данас отвореном Сајму образовања у Дому културе у Грачаници, који је организовао Дом културе у сарадњи приштинским Универзитетом са седиштем у Косовској Митровици и средњим школама Косовског округа, средњошколци завршних разреда имали су прилике да се упознају са програмима факултета овог Универзитета, што ће им олакшати избор који их очекује након завршне школске године.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић поздравио је све окупљене и истакао да је за општину велика част то што се Сајам образовања одржава на територији ове општине.

– Образовани народ је стуб сваког система, сваке државе. Само ако смо образовани можемо да градимо своју будућност. Сви средњошколци треба добро да размисле чиме ће се бавити у будућности, јер тиме неће радити само на себи, већ и на свима нама као заједници. То је стуб нашег опстанка на овим просторима – рекао је Срђан Поповић.

Сајам образовања је свечано отворио ректор Приштинског универзитета професор др Раде Грбић. Он је нагласио да Сајам образовања постаје традиција, али и да на нашем Приштинском универзитету студирају студенти, не само са Косова, већ из целе Србије и Републике Српске.

– Наш приоритет јесте наша омладина и наши студенти. У складу с тим овај Сајам представља најбољи начин да промовишемо наш Универзитет за свршене средњошколце – рекао је ректор и апеловао на средњошколце да студирају на Приштинском универзитету.

– Без вас, без нашег универзитета не би било ни Срба на Косову и Метохији – нагласио је Грбић.

Економски, Правни, Медицински факултет, Факултет за физичку културу, Академија уметности, само су неки од факултета који су представили своје програме, смерове, литературу на штандовима Сајма образовања.

Ове године представљена је и Школа филмске магије , кроз коју је у претходне три године прошло више од 500 полазника. Захваљујући овој школи створен је тим који у свакој прилици може да реализује документарни филм или спот.

Средњошколци су, уз помоћ својих професора и директора школа разгледали штандове на којима су информације добијали у директном разговору са стручним лицима факултета.

Сајам образовања обишла је и начелница школске управе Јасмина Дедић, а заједно са председником Поповићем присутни су били и директори општинских одељења, као и представници других институција.

Check Also

Павићевић сутра уручује рендген апарат болници у Пасјану

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Дејан Павићевић уручиће сутра, 24. новембра, у 13 …