Главна / Друштво / Католички верници прослављају Ускрс

Католички верници прослављају Ускрс

Хришћански верници који време рачунају по Грегоријанском календару прослављају данас Ускрс, највећи и најстарији хришћански празник који се слави у спомен на Христово ускрснуће, његову победу над смрћу и над грехом.

Надбискуп београдски Станислав Хочевар позвао је током читања Ускршње посланице, на мир и разумевање на Балкану, напомињући да је за то потребна „синергија свих нас“, свих Цркава, верских заједница, читавог друштва, државе и међународне заједнице.

– Ускрс је одлична прилика да јаче позовемо једни друге на већу одговорност, ако је у прошлости није довољно било, треба да имамо могућности да сада овим слављем пробудимо нове снаге синергије, рекао је Хочевар.

Црквена учења казују да је Исус распет у петак, суботу је прележао у гробу, у Јосифовом врту, док се у недељу зором осетио снажан земљотрес и анђео Божји слетео је на гроб. Стражари који су чували гроб, у страху су попадали као мртви, а Исус је васкрсао.
Васкрс може бити у размаку од 35 дана, најраније 4. априла, а најкасније 8. маја по јулијанском календару. По грегоријанском календару, то је период од 22. марта до 25. априла. Због тога је Васкрс покретан празник и празнује се три дана.

Римокатоличка црква је тај принцип напустила 1583. године, увела је одређене модификације у односу на принцип Никејског сабора, а то су прихватиле, тачније наследиле, протестантске заједнице.

За овај празник везује се обичај даривања јајима. Јаје је симбол обнављања природе и живота, што симболише Исусов излазак из гроба и поновно рађање. Прво обојено јаје, које је по правилу црвене боје, сматра се „чуваркућом“, односно заштитником куће и здравља.

Check Also

Чадеж предао теренска возила и агрегате за угрожена места

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж посетио је данас општину Лебану, где је предао као …