НАЈНОВИЈЕ

’’Косовски завет мост између небеске и земаљске Србије’’

Патријарх српски Иринеј поручио је верницима, у Васкршњој посланици, да у данима радости, поводом празника, не треба заборавити ни људску бол, патњу и страдање, као ни болесне, старе и изнемогле, сиромашне, избегле и прогнане.

“Непрестано састрадавамо са свештенством и монаштвом, са нашим верним народом и децом Косова и Метохије, који су наша савест и без којих је српска духовна свест слаба и ништавна. Окрепљени вашом снагом и одлучношћу, непрестано приносимо молитве да истрајете и да нам свима косовски завет буде мост између небеске и земаљске Србије. Ми не смемо због неправде клонути, не смемо се уплашити, већ се определити за Царство небеско са светим кнезом Лазаром, који је принео жртву као и ви што данас приносите”, навео је патријарх.

Он је додао да неправда није мимоишла “многострадални, али никада погажени и понижени” српски народ који идуће године прославља осам векова самосталности цркве и државе.

“То нам даје поуздање и потврду да смо ми народ вођен светима – светим Симеоном, Светим Савом и светим краљем Стефаном Првовенчаним – који за свагда српски народ утемељише на крајеугаоном камену – Васкрслом Христу”, поручио је Иринеј у ускршњој посланици.

Патријарх српски Иринеј са архијерејима СПЦ честитали су Васкрс свим хришћанима који овај празник славе по Старом календару и у Посланици поручили да нема човека, био он верник или неверник, који не би желео бар за тренутак да учествује у истинској радости, али да тог мира и радости нема ниоткуда.

“Свуда безизлаз, душа опатуљена у личним тежњама и жељама које происходе из самољубља и саможивости, што доводи до духовне смрти која има за последицу бесциљност и немарност за вечно спасење”, поручује се у васкршњој посланици СПЦ.

Патријарх је позвао вернике “да чувају и поштују светињу брака, јер је она темељ здраве и неразориве породице”.

“Сведоци смо свеопштег отуђења и раздора, најпре у самој породици, где је заједница међу супружницима све нестабилнија, а међусобно непоштовање родитеља оставља неизбрисиву рану на дечјим душама. Не можемо тражити своја права угрожавајући туђа”, навео је патријарх.

Иринеј је додао да је потребно да искреност и узајамно праштање треба да красе сваку породицу.

“Чедоморство, највећи злочин овога века, нажалост, присутно је и у нашем народу. Према статистичким подацима, сваке године у Србији нестаје читав један град. У светлости Христовог Васкрсења свако зачеће, рођење и свако људско биће јесу дар Божји који има вечни смисао и рађа се за вечност”, навео је он.

Извор:ТВ Мост, Агенције

Погледајте и ...

Патријарх Иринеј: Живите у међусобној братској љубави

Поздравом “Мир Божји – Христос се роди” патријарх Српске православне цркве Иринеј честитао је предстојећи …