НАЈНОВИЈЕ

Владика Теодосије: Имаћемо мир у себи ако будемо примили Христа

У храму Светог Димитрија у Косовској Митровици поводом Великог Петка ,служено је вечерње уз изношење плаштанице.

Вечерње, на Велики петак уз изношење плаштанице у храму Светог Димитрија у Косовској Митровици у присуству великог броја верника служио је владика рашко-призренски Теодосије уз саслужење свештенства овог храма.

“Живећи у цркви, молећи се, постећи, исповедајући се, приступајући покајањем обнављамо лик Божји на себи и зато тако припремљени очекујемо  најсветији и најрадоснији празник Христовог васкрсења”, рекао је владика Теодосије.

“Имаћемо мир у себи ако будемо примили Христа у себи, који је извор мира, доброте, љубави и вечнога живота. Не можемо имати  живот ако не будемо примили онога који нам даје живот. Нека је благословен Господ који је милостив према нама, који нам прашта многа сагрешења наша и који нам дарује земаљска и небеска блага”, поручио је владика  рашко-призренски Теодосије.

Верници су побожно и у тишини, како и доликује овом дану прилазили на целивање и поклоњење плаштаници која симболизује Исусово страдање.

Велики петак је за хришћане дан велике жалости. Обележава се строгим постом уз суздржавање од било каквог весеља и прослава а такодје у народној традицији је да се тог дана не раде послови у пољу и кући.

Извор: ТВ Мост

Погледајте и ...

Патријарх Иринеј: Живите у међусобној братској љубави

Поздравом “Мир Божји – Христос се роди” патријарх Српске православне цркве Иринеј честитао је предстојећи …