Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Нигде не пише да се ЗСО формира по косовским законима

Вучић: Нигде не пише да се ЗСО формира по косовским законима

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да је било дивно бити данас у Требињу, где је Србија урадила много у последње време и да је то подстрек за тешке дане који предстоје. Поручио је да је 100 пута рекао у Бриселу да ће ЗСО бити формирана у складу са Бриселским споразумом и да је изненађен изјавом из Брисела да ЕУ подржава формирање ЗСО по косовским законима. Нада се отвореним разговорима са канцеларком Ангелом Меркел и поручује да ће се борити за Србију свим срцем и снагом.

Александар Вучић је у интервјуу за РТС рекао да је био пресрећан и поносан што је данас у Требињу представљао Србију.

Коментаришући изјаву портпаролке високе представнице ЕУ Маје Коцијанчич да ЕУ подржава формирање ЗСО по косовским законима, Александар Вучић је рекао: “То значи да ће морати да нам покажу где то пише.”

“Изненађен сам таквом изјавом јер сам им 100 пута рекао у Бриселу да ће ЗСО бити формирана у складу са Бриселским споразумом, принципима и имплементационим планом и само у складу са тим. Ми нисмо у Бриселу јер смо сагласни са постојањем косовске државе, косовске независности, већ управо супротно. Ми смо ту да бисмо преговарали о свему ономе око чега се не слажемо”, додао је председник.

Како је истакао, ако је усаглашеност са уставом Косова једина ствар која је важна представницима ЕУ, онда они више нису статусно неутрални.

“Али добро, ја мислим да треба хладне главе све то да размотримо. Нисам вам случајно рекао, погледајте, људи, свет као да граби ка великом сукобу. Само хоћемо да себе сачувамо у свему томе”, навео је Вучић.

Каже да се са Вилијем Вимером у мало чему слаже, али да је негде било истине, не сасвим, када је говорио о положају Србије, о погрешном времену.

“Ми мислимо на најлепшем месту, он мисли на погрешном месту, али можда је погрешно време где смо и како постављени”, рекао је Вучић.

Поручио је да ће се Србија борити.

“Нека они говоре своје. Ми имамо папире, уговоре и Бриселски споразум, у којем то не пише. Ја знам напамет Бриселски споразум. Људи у Србији имају завереничке теорије па измишљају шта пише. Позивам их све да прочитају шта пише, имате на сајту Владе, мислим и на сајту председника, на сајту Канцеларије за КиМ”, каже председник.

Додаје да, ако то јавно говоре, онда “можете да мислите са чим се све ми суочавамо”.

Када је реч о изјави Хашима Тачија, Вучић је рекао да чак ни наши медији и политичари нису разумели шта је било најопасније од онога што је изговорио.

“Те његове пушке нису биле најопасније, чак ни претња ратом отворена, пред оноликим бројем људи. Најопасније је било то што је говорио да је пре више од 20 година постојала недвосмислена и јасна идеја за уклањање свих баријера између две земље албанског народа”, рекао је Вучић.

“Дакле, ви нама откривате 20 година касније да је све био план, да сте тада желели две земље албанског народа, пошто су Срби ту ваљда некаква грешка у постојању и да је треба уклонити на неки начин и да нико из Европе и света није реаговао”, додао је председник.

Навео је да је синоћ, када су биле завршене обавезе у Мостару, добио примедбе многих у Европи на реакције чланова Владе Србије.

“Онда станете и питате се да ли је то уопште могуће. Онда станете и кажете себи – можда није лоше да то људи у Србији виде, да знају са чиме се суочавамо, да знају шта је то што је њихова политика према Србији”, рекао је председник.

Сматра да је изјава Маје Коцијанчич само у том смислу добра, што показује Србији на јасан начин какви су преговори у Бриселу, колико је тешко, са чим се представници Београда суочавају и какав је њихов поглед.

“Дакле, они недвосмислено желе независност Косова, то нам је сада сасвим јасно, нама остаје да видимо шта је то што ми желимо са собом, како желимо, а чини ми се да нам је после свега овога потпуно јасно, не увек шта ми морамо да радимо јер некад морате да радите и нешто што не волите, али нам је бар довољно јасно ко нам јесте пријетељ, а кога баш не можемо таквим именом да назовемо”, поручио је Вучић.

Извор: РТС

Check Also

Србима у селу Петрич код Клине полиција забранила прославу славе поводом празника Св.Тројице

Косовска полиција није дозволила обележавање литија Србима који су се окупили у селу Петрич Општине …