Најновије
Главна / Вести / Косово и Метохија / Режисер Небојша Брадић у посети Општини Грачаница

Режисер Небојша Брадић у посети Општини Грачаница

Председник општине Грачаница Срђан Поповић угостио је данас позоришног редитеља Небојшу Брадића.

Поводом премијере представе „Бановић Страхиња“ која ће бити одржана у четвртак 12. априла, у Дому културе „Грачаница“ са почетком у 20 часова, Небојша Брадић био је гост председника општине Срђана Поповића.

Председник Срђан Поповић истиче да је култура у општини Грачаница подигнута на један виши ниво.

„Почаствован сам што ће се премијера одиграти баш овде у нашој Грачаници, Брадић је један од врсних режисера. Култура је једна од битнијих области наше општине и учинићемо све да унапредимо њен развој“, казао је Поповић.

Режисер представе Небојша Брадић наводи да „комад „Бановић Страхиња“ написан шесдесетих година прошлог века у наше време долази неоштећен, универзалан, дакле свевремен“.

„То је комад који и данас има шта да каже о нама и трагичном набоју који ова велика песма доноси, колико и о друштвеним противречностима. Премијера у Грачаници је прва тачка у животу ове представе за коју верујем да ће видети публика широм Србије и да ће имати свој узлет и лепе презентације, а Грачаница је рекао бих и најбоље место да се она догоди“, рекао је Брадић.

Представа је копродукција Народног позоришта у Приштини и Шабачког позоришта.

Редитељ Небојша Брадић каже да је представа “прича о појединцу који допушта историји да се одвија онако како је записано у уџбеницима, али не допушта да политички разлог превлада његово лично морално уверење”.

“У свету у коме доминирају чврста рука и безобзирна воља, и у којем тријумфује популизам, чује се реченица ‘Учини као Страхињић!’ и она још увек има снажно етичко упориште”, рекао Брадић о мотивима због којих се одлучио да у Грачаници постави, по његовој оцени, најбољу Михизову драму.

Check Also

Mинистар Далибор Јевтић са амбасадором Швајцарске и шефом мисије УНХЦР-а на Косову

Министар за заједнице и повратак у Влади Косова, Далибор Јевтић, састао се данас са амбасадором …