Главна / Култура / Премијера представе “Бановић Страхиња” у Грачаници

Премијера представе “Бановић Страхиња” у Грачаници

Грачаничку публику вечерас у 20 часова очекује премијера представе “Бановић Страхиња” у режији Небојше Брадића. Народно позориште у Приштини са тренутним седиштем у Грачаници је представу радило у копродукцији са Шабачким позориштем.

Гостујући у програму Радио Грачанице редитељ Небојша Брадић изразио је задовољство што је премијера представе управо у Грачаници- ширем завичају чувеног јунака Бановић Страхиње.

“Ради се о комаду Борислава Михајловића Михиза, писца који је написао комад давних 1960. година, који је тада овенчан Стеријином наградом и вероватно представља најбољу Михизову драму. Када кажемо Бановић Страхиња свакоме пада на ум народна песма која је послужила као основа за обраду коју је направио Борислав Михајловић и тај комад је у нашој адаптацији вечерас по први пут на сцени Дома културе Грачаница, а посебно је задовољство што је премијера овде, у ширем завичају Бановић Страхиње”, рекао је Брадић.

Истакао је да је песма као што је “Бановић Страхиња” универзална и може се уклопити и у садашње време.Говорећи о Грачаници, као једном од места која су престонице културних наслеђа, поручио је да се о тој теми увек мора говорити са посебном пажњом, а наша богата историјска наслеђа увек могу и морају бити искоришћена и у стварању драмских комада.

“Будући да смо у Грачаници, једног од престоних места културног наслеђа српског народа, многобројни манастири на Косову и Метохији су део културне историје и део идентитета која постоји. Направљени су у једном времену, прошли кроз тунел времена , тих 600, 700 година и дошли су неоштећени у ово време, тако да је закључак да увек поново можемо да испитујемо те вредности и да их користимо у овакве сврхе”, рекао је Брадић.

Гостовање Небојше Брадића-видео

 

 

Check Also

Ансамбл Венац премијерно одиграо кореодраму „700“, на великој сцени Народног позоришта

Поводом 700 година манастира Грачаница, уз благослов Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске, а покровитељство Министарства културе …