Главна / Култура / У Грачаници отворена изложба „Најлепша земља“

У Грачаници отворена изложба „Најлепша земља“

У сусрет 22. априлу међународном дану планете Земље у Дому културе „Грачаница“, данас је свечано отворена изложба фотографија „Најлепша Земља“, која приказује најлепше пределе Русије.

Изложбу јеотворио директор О.Ш Миладин Митић у  Лапљем Селу, Љубиша Караџић..

Предавање на тему „У сусрет дану планете земље“ одржао је директор  развојног центра Руског географског друштва у Србији, др Мирољуб Милинчић, који је и редовни професор географског факултета Универзитета у Београду.

„Руска Федерација је држава од седамнаест и по милиона километара, један и по пут већа од читаве  Европе, држава са једанаест часовних зона, држава која има готово све климатске зоне. Када су у Русији у једном моменту схватили да боље познају свет од своје сопствене земље, решили су да се окрену својој држави, овај пут преко фотографија. Од 2015 године, сваке године расписују јавни конкурс на коме могу да учествују сви, без обзира на националност, пол или узраст. На сваком конкурсу буде и по 200 000 фотографија од који се бирају најбоље.“

На овој изложби приказана је комбинована изложба фотографија из 2015 и 2016 године.

„Руско географско друштво је једно од најстаријих на свету, основано царским указом 1845 године. То је друштво са дугом традицијом и сложеном организацијом. Друштво има 86 регионалних субјеката а сваки субјект Руске Федерације обавезан је да има филијалу при Руском географском друштву. Прва филијала Руског географског друштва је изван граница Руске федерације, прорадила је у Србији“, казао је професор Милинчић.

Поред изложбе фотографија, приказан је и кратки документарни филм о археолошком истраживању Византије, а професор Милинчић говорио је и о обостраним посетама студената Србије и Русије.

Check Also

У Грачаници отворена хуманитарна изложба грнчарских радова

У Галерији Дома културе у Грачаници отворена је хуманитарна изложба радова са грнчарских радионица особа …