НАЈНОВИЈЕ

На Пољопривредном факултету у Лапљем Селу одржано предавање за пчеларе

Данас је у згради Пољопривредног факултета у Лапљем Селу проф. др Мића Младеновић одржано стручно предавање на тему „Пролећни радови у пчелињаку“.

Декан Пољопривредног факултета Божидар Михајловић, представио је локалним пчеларима рад професора Миће Младеновића и значај његових стручних савета у даљем бављењу пчеларством. Додао је да је испуњено оно што је обећано када је Пољопривредни факултет почео са радом у Лапљем Селу, а то је да ће и даље бити оваквих и сличних иницијатива, како би се локалним пољопривредницима омогућила стручна помоћ у оном сектору којим се баве.

Дугогодишњи професор на Пољопривредним факултетима у Земуну и у Лешку Мића Младеновић данас је локалним пчеларима поделио значајне стручне савете у бављењу пчеларством. Истакао је да је пчеларство грана која има низ предности у односу на друге пољопривредне гране.

“О пчели је, после човека, највише писано. Све цивилизације света су пчелу уважавале, гајиле и наравно користиле. Поред тога пчела је у много случајева коришћења у сврхе лечења од разних болести. Оно што је потребно тренутно актуелно и оно што свакако треба знати јесте како успешно сачувати и одржавати кошнице у зимском периоду и који су то пролећни радови у пчелињаку. За пчеларску производњу је битно да познајете пчелу, биљни покривач и да пратите метеоролошке прилике”, речи су професора Младеновића.

Професор је такође истакао да је за успешно бављење пчеларством, без обзира на љубав према истом, ипак битно да се споје наука и струка.

Директор Одељења за пољопривреду при општини Грачаница Драгиша Стојановић захвалио је професору Младеновићу и локалним пчеларима на одзиву и такође поручио да ће Одељење за пољопривреду и даље организовати оваква и слична предавања.

“Захваљујем проф.Младеновићу, пчеларима који су се одазвали у великом броју и наравно Пољопривредном факултету са ког добијамо стручне савете и помоћ не само на када је у питању ова тема већ и у свим осталим областима пољопривреде: ратарство, повртарство, сточарство…”, рекао је Стојановић.

Један од чланова удружења пчелара “Нуклеус” Синиша Ђорђевић рекао је да је од великог значаја организовати оваква предавања на којима се увек може добити додатни стручни савет који ће послужити у унапређењу бављења пчеларством.

“Чињеница је да свако ко жели да се бави пчеларством мора имати неко почетно знање о томе. Уколико предавања држи неко ко је стручан у овој области, наравно да је јако значајно и свакако може да помогне у даљем бављењу пчеларством. На нашој територији има доста пчелара али са јако мало пчелињих заједница. Један од главних проблема је недостатак паше, а посебно третирање стабала воћа које угрожава не само пчеле него и човека. Пчела је та која треба да опраши воће, тако да је прекомерна употреба хемије и у овом погледу штетна”, истакао је Ђорђевић.

Предавање је одржано у организацији Пољопривредног факултета, Одељења пољопривреде Општине Грачаница и Удружења пчелара „Нуклеус“. 

 

Погледајте и ...

Др Велић: За здраве и лепе зубе битно је правилно одржавање оралне хигијене

Јако је битно схватити значај одржавања оралне хигијене, поручио је, гостујући у Јутарњем програму стоматолог …