НАЈНОВИЈЕ

Петак 13 и сујеверје

Веровање да је ово дан веома лоше енергије неки наводе да потиче још из средњег века или чак и библијског периода. Сматра се да ово сујеверје датира од Исусове последње вечере, где се сматра да је било 13-оро људи вече пре његове смрти која се одржала у петак, а да је Јуда био тринаести гост.

Захваљујући низу догађаја који су се десили на овај дан многи сматрају да је проклет и посвећују посебну пажњу избегавању несрећа уколико се дан и датум поклопе. Страх од петка 13. је толико распрострањен да су психијатри изнедрили и стручан назив да фобију од овог датума – paraskavedekatriaphobia.

Једна од најпопуларнијих прича о настанку овог сујеверја везана је за догађај када је стотине витезова Темплара заробљено и мучено у Француској 1307. године за време Филипа IV, на петак 13. октобра. У скандинавској митологији, једну важну вечеру за богове покварио је 13. гост, по имену Локи и због тога је читавим светом завладао мрак.

Џефри Чолсер у својим причама такође се осврнуо на овај несрећни датум рекавши да на петак 13. не ваља кретати на путовања или започињати неки посао, јер нећете имати среће. Ипак, део лоше репутације долази и од веровања да број 12 симболизује сигурност уз 12 апостола, 12 месеци, 12 знакова зодијака, а 13 га прати.

Због страха и сујеверја многи хотели и зграде уопште немају тринаести спрат, а у неким авиокомпанијама су решили да избаце плочицу с несрећним бројем са реда седишта на којем би требало да стоји. Американци су отишли најдаље у параноји те неки од њих цео дан не устају из кревета, одлажу послове и мењају дневне рутине на петак 13.

Процењује се да светска економија сваког петка тринаестог изгуби више од 900 милиона долара због тога што људи тог дана избегавају своје уобичајене активности.

Овај број такође је у уској вези са вештичарењем и сматра се да је толико вештаца потребно да се створи вештичији одред. У Великој Британији, петак је дуго био ’дан за вешање’ јер се управо на тај дан вршила егзекуција свих осуђених на смрт.

Захваљујући овом датуму Холивуд је створио серију хорор филмова Петак 13. који су донели завидну зараду. Франшиза се проширила и на 12 других филмова у којима главни јунак носи хокејашку маску. Пре филмова највећа културолошка референца овом дану била је књига Томаса Лавсона из 1907. године.

 

Погледајте и ...

Др Велић: За здраве и лепе зубе битно је правилно одржавање оралне хигијене

Јако је битно схватити значај одржавања оралне хигијене, поручио је, гостујући у Јутарњем програму стоматолог …