Главна / Друштво / Др Мирјана Димитријевић: Протетика- грана стоматологије која се бави надокнадом изгубљених зуба

Др Мирјана Димитријевић: Протетика- грана стоматологије која се бави надокнадом изгубљених зуба

Протетика је грана стоматологије која се бави надокнадом изгубљених ткива усне дупље помоћу протетских надокнадa.

Гостујући у “Пријатном поподневу” Радио Грачанице, др специјалиста стоматолошке протетике и директор Дома здравља у Грачаници Мирјана Димитријевић говорила је о грани стоматологије- протетици која је све чешће присутна у животима како старијих тако и млађих особа.

“У зависности од броја изгубљених зуба код наших пацијената наступа парцијална или тотална безубост, која доводи до функционалних и естетских поремећаја. Функционални поремећаји су проблеми са жвакањем као и проблеми који настају у виличном зглобу. Естетски поремећаји су видљиви, а настају како губитком зуба, тако и поремећајима у међувиличним односима”, објашњава др Димитријевић.

Према речима др Димитријевић протетске надокнаде којима се збрињава парцијална и тотална безубост могу бити мобилне, фиксне и комбиноване.

“За коју ћемо се надокнаду одлучити зависи од броја и стања преосталих зуба, њиховог потпорног апарата или парадонцијума, стања виличне кости као и од финансијске ситуације пацијента. Уколико пацијент изгуби мањи број зуба, а преостали зуби буду у таквом стању да могу преузети улогу носача, предлажемо израду фиксних зубних надокнада, међу којима спадају металкерамички мостови и крунице као и керамичке круне и мостови- као естетске зубне надокнаде”, рекла је др Димитријевић.

Поред свега наведеног још једна битна ставка је одржавање хигијене.

“Препоручује се свакодневно прање мобилних надокнада четкицом и пастом у руци, не у усној дупљи. Такође, мобилне надокнаде је потребно ноћу одлагати у чаши са водом у којој се претходно раствори таблета антисептика, као би се лакше елиминисалe наслаге хране, никотин или зубни каменац”, додала је др Димитријевић.

Тренутно актуелна грана стоматологије о којој се све чешће говори је имплантологија. Бави се уградњом зубних импланта.

“Зубни имплант је вештачки корен који се уграђује у виличну кост, оралнохирушком интервенцијом. Најчешће се израђује од титанијума и користи се за ношење надокнаде једног или више зуба, како би се заменили изгубљени зуби. Између импланта и виличне кости долази до коштане интеграције, након чега се приступа изради протетске надокнаде на имплантатима”, рекла је др Мирјана Димитријевић, специјалиста стоматолошке протетике.

У Дому здравља у Грачаници функционишу три стоматолошке оргинације: Ординација зубне протетике, дечија стоматолошка ординација и стоматолошка ординација за одрасле пацијенте.

 

Check Also

“Средњи век за децу” у Грачаници за новосадске ученике и децу домаћине

У оквиру акције “Свим срцем за дечији осмех”, у Грачаници од јуче бораве ученици и …