НАЈНОВИЈЕ

Јевтић се састао са амбасадором Италије на Косову Кристофором Сардијем

Министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић, одржао је данас састанак са амбасадором Италије на Косову Пјером Кристофором Сардијем и с њим разговарао о подршци италијанске Амбасаде у важним процесима за невећинске народе на Косову, као и о томе како превазићи проблеме који тренутно стоје на путу поверења два народа, српског и албанског.

Како се наводи у саопштењу Министарства за заједнице и повратак, Јевтић је италијанском амбасадору током састанка у Приштини рекао, да се мора превазићи период у коме се Косово данас налази и да се што хитније морају изнаћи начини да косовско друштво крене сигурним корацима напред јер тренутна ситуација у многим областима оптерећује све народе који живе на овим просторима.

Успостављање Заједнице српских општина је и током овог састанка била једна од главних тема, где је од стране министра Јевтића тражено да међународна заједница подржи став „Српске листе“ и Срба на Косову, да се када је у питању њено формирање морају поштовати све норме договора из Брисела и да се ЗСО мора једино формирати у складу са оним што пише у договору. Јевтић је подсетио да је Први споразум о нормализацији односа Београда и Приштинр ратификован у Скупштини Косова двотрећинском већином и то је дало правну основу да се ЗСО успостави.

Обавестио га је да министар администрације локалне самоуправе Иван Тодосијевић, министар пољопривреде, шумарства и руралног развоја Ненад Рикало и он као потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак су у техничком мандату али да у капацитету у коме данас раде и даље помажу онима којима је помоћ неопходна.

Иначе, ово је други сусрет министра Јевтића са амбасадором Италије на Косову Кристофором Сардијем. Јевтић и Сарди су се састали и током септембра месеца прошле године и на том састанку је закључено да један од најважнијих процеса на Косову, процес повратка не тече планираним током и да ствари треба мењати у циљу поспешивања и опстанка и повратка Срба на Косову.

Погледајте и ...

Ракић: Одлучили смо да одавде нема назад

Све жешћи притисци које Приштина врши на српску заједницу на Косову и Метохији неће уплашити …