НАЈНОВИЈЕ

Вучић: Са Ангелом Меркел највише о Косову

Теме разговора у Берлину биле су билатерални и економски односи, Косово и Метохија, ситуација у региону и европске интеграције. Највише времена посвећено је питању Космета. Председник Србије Александар Вучић је рекао да немачка канцеларка Ангела Меркел инсистира да се мир и стабилност чувају по сваку цену, као и да се сложила да је у погледу питања Косова неопходно постизање компромисног решења.

 Александар Вучић је новинарима у Берлину рекао да је највећи део данашњег разговора са немачком канцеларком био на тему Косова и Метохије и да је веома задовољан, јер је Ангела Меркел желела да саслуша “наше аргументе”, преноси Фонет.

Вучић: Србија ми је најпреча брига

Александар Вучић је истакао да није разговарао о Сирији са немачком канцеларком Ангелом Меркел у Берлину, јер је имао пречих брига, од којих му је Србија најпреча.

“Имао сам пречих брига од Сирије, а Србија ми је најпреча брига. О Сирији нека брину неки други”, казао је Вучић.

Председник Србије је рекао да је Меркелова најавила да крајем месеца треба да се састане са америчким председником Доналдом Трампом, са којим ће разговарати и о Сирији.

Са њом ћу поново телефоном разговарати поводом те посете, али и неких других, најавио је Вучић.

“Извињавам се много пријатељском сиријском народу, али имао сам пречих брига данас”, нагласио је председник.

Радном ручку у седишту немачке канцеларке присуствовао је и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, чије недавно привођење од стране косовске полиције је било поменуто у разговору.

Подсетио је да је Немачка признала независност Косова још 2008, али да је данас могао да изнесе ставове Србије и отворено говори о хапшењу шефа Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марка Ђурића и неопходности постизања компромисног решења.

Оно на чему је Меркелoва инсистирала је да се мир и стабилност чувају по сваку цену, да не буде инцидената и провокација, додао је председник.

“Чак ми је у једном тренутку рекла – ‘можеш да ме позовеш кад хоћеш’, ако буде било каквих проблема, да је позовем да смиримо ситуацију”, рекао је Вучић, нагласивши да је Немачка апсолутно за очување стабилности на Балкану.

Према речима председника, разговарали су и о билатералним односима и констатовали да су они на високом нивоу, засновани на поверењу, економским односима, који су никад снажнији, и о приступању Србије Европској унији.

Договорили су се, истиче Вучић, да у оквиру ЕУ наставе да раде на проналаску решења: “Јер, решење је увек боље него да решења нема, боље је од сваког конфликта, макар и замрзнутог”, рекао је Вучић новинарима.

Вучић је рекао и да ће Немачка пружити подршку Србији на европском путу, али да је веома важно што ми покушавамо да решавамо проблеме.

“Сасвим је извесно да Немачка не жели још земаља у Европи које ће носити са собом територијалне или неку другу врсту проблема”, рекао је Вучић новинарима.

Председник Србије и немачка канцеларка су разговарали и о региону. Вучић је истакао да је поновио у разговору иницијативу за успостављање јединственог тржишта на Западном Балкану, да тиме можемо да привучемо још више страних директних инвестиција, да смањимо оперативне трошкове наших компанија.

Разговарали смо и о европским интеграцијама, за које су најтешње везане тачка 2 и 3 нашег разговора, рекао је председник.

“И Меркелова сматра важним да Србија буде у Софији”

Председник Вучић је рекао новинарима у Берлину да му је Ангела Меркел рекла да би било веома важно да Србија присуствује Самиту ЕУ и Западног Балкана, у мају у Софији.

“Ја сам објаснио све, како то иде и на који начин, као и да би тај самит без Србије значио штету и проблем за Србију и да то ми себи не можемо да допустимо”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Како каже, рекао јој је да се нада да ће доћи у Софију и да ће Србија тамо бити представљена, а да о формалним питањима нису разговарали.

“Замислите да дођу све земље ЕУ, јер ће и са Шпанијом направити договор, и да дођу представници Приштине и свих са Западног Балкана… Каква би то штета била и колико би лоше било за Србију. Свакако ћемо бити представљени на, надам се, највишем нивоу”, рекао је Вучић.

На питање шта очекује од бугарског председавања ЕУ и “коју је цену Србија спремна да плати за КиМ за мир и стабилност”, Вучић је рекао да не разуме шта то значи ко је шта спреман да плати.

“Рекао сам да мир и стабилност немају цену, а то се није тицало давања нечега или недавања нечега”, указао је Вучић.

Додаје да сматра да мир и стабилност немају цену јер било какав сукоб – војни, ратни – вратио би све много више од стотину година и да многи од нас не би могли да остану и опстану.

“Неки други који мисле да је то без везе и неистина очигледно не умеју да гледају у будућност и не умеју да направе добре рачуне као што их нису правили ни пре 25 година. Говорим о свима”, рекао је председник Србије.

Истиче да смо спремни на компромис по питању КиМ, те да је то данас рекао и Меркеловој, али да су за компромис увек потребне две стране.

“Потребно нам је још нешто сем договора Срба и Албанаца, раније сам веровао да би било лакше да сами разговарамо, али за то је потребно да имате и сагласност и договор Немаца, Француза, ЕУ, Американаца, Турске, Русије и да о свему томе буде обавештена и Кина, и да сви ти фактори буду сагласни”, рекао је Вучић.

“Када о свему томе разговарате, онда видите зашто је и колико све то компликовано, али свеједно, ми немамо право да одустајемо од тога јер ако мислите да за 30 година треба неког тадашњег председника Србије овде опет неко да пита за то и да то буде главни део приче уместо да ли ‘Мерцедес’, БМВ и ‘Ауди’ у нашој земљи, мислим да то није решење”, каже Вучић.

Вучић је рекао и да је јуче био диван дан због полагања камена темељца за велелепну фабрику “Сименс” и због ЦТФ-а, који ће у Панчеву уложити 160 милиона евра, да он, уместо да се само радује, то не може због свих ових политичких питања која су наслеђена.

“И данас, када је потребна храброст да се нешто реши, наравно да нико или мало ко те храбрости има, сви чекају – реши Вучићу, да би ми скакали по глави, а не зато што размишљају о својој отаџбини. Мислим да је боље да покушамо да решимо него да не решавамо, а да ли ћемо решити, то не зависи, нажалост, од нас, него од много других фактора”, каже Вучић.

“Спремни смо да разговарамо на различите начине о многим темама, из више углова да посматрамо ствари, то је оно што зна и Меркелова. Даље о томе не бих говорио. Што год када бих рекао, било би осуђено на пропаст истог секунда”, рекао је Вучић.

“Неће нам бити лако с КиМ, све друго нам добро иде”

На питање шта је његова порука након сусрета, а с обзиром на то да је пре посете Берлину поручио да не треба превише да очекујемо, рекао је да нам сигурно неће бити лако, ни Србији ни њеним грађанима, али да је задовољан разумевањем које је добио у Берлину и поштовањем које Србија ужива.

“А да ће нам бити лако – неће”, закључио је председник.

Али, додао је, у Берлину није било ни оне врсте притисака које су “прогнозирали” разни аналитичари.

Меркелова је, приметио је, сувише паметна да би аналитичари водили политику. Уосталом, како је рекао, онда би они били на њеном месту.

Нагласио је да Меркелова поштује то “што говоримо истину”. “Некоме се то свиђа, некоме не, али ми свуда ставове износимо на исти начин”, додао је председник.

Објашњавајући своју поруку грађанима Србије, рекао је да нам неће бити лако у политичком смислу и да он то никад није крио.

“Али економски односи и све друго иде у добром смеру, 3,9 одсто нам је раст у прва три месеца, највише страних директних инвестиција, више него сви други у региону, не видим ништа лоше сем што нас чека тежак политички посао и ја то никад не кријем од народа”, рекао је председник, уз опаску да би било бесмислено да потцењује људе у Србији.

Поновио је да за нас нема доброг решења за косовско питање.

“Нема за нас доброг решења за КиМ, али компромис подразумева да и једни и други будемо помало незадовољни или помало задовољни”, закључио је Вучић.

Председник Вучић је рекао да немачка канцеларка разуме нашу позицију, схвата шта за нас значи Косово, те да је анализирао с њом Бриселски споразум тачку по тачку, као што је то јуче урадио са шефом француске дипломатије Жан Ивом ле Дријаном.

Иѕвор: РТС, Танјуг, Фонет

 

Погледајте и ...

Ракић: Одлучили смо да одавде нема назад

Све жешћи притисци које Приштина врши на српску заједницу на Косову и Метохији неће уплашити …