уторак , 19 фебруар 2019
НАЈНОВИЈЕ

Председник Вучић примио децу из Косовског Поморавља:Ово је ваша кућа

Председник Србије Александар Вучић примио је данас 50-оро деце из Косовског Поморавља, која бораве у посети Београду.Вучић је у згради Председништва поздравио децу из Косовске Каменице, Косовске Витине и Гњилана, и поручио им да је зграда Председништва њихова кућа.

“Желим да се упознате с историјом ове зграде и историјом ваше и наше земље. Знам у каквим тешким условима живите и зато, молим вас, ваше учитеље и ваше родитеље да наставите да опстајете на својим огњиштима и да не скривате љубав према својој отаџбини”, рекао је председник.

Вучић је деци поручио да се боре, уче и буду вредни како би једног дана и они обављали функцију председника.

Председник је, затим, позвао децу да обиђу и његов кабинет, а посебно се одушевио када су две девојчице рекле да желе да једног дана постану председник Србије.

Пре него што се Вучић поздравио с младим гостима, генерални секретар Председништва Никола Селаковић показао је деци најважније просторије у згради.

Посебно им је скренуо пажњу на копије фресака из косовских манастира, као и на друге вредне експонате, истичући да је зграда представља својеврсни музеј и место где су последњих 100 година доношене важне историјске одлуке.

Селаковић је након завршене посете малишана са КиМ рекао да је сваки сусрет са Србима из јужне покрајине, а посебно са децом, дирљив за све који раде у згради Председништва, али за сваког нормалног човека у Србији.

”Ова деца су разлог наше борбе за КиМ, ова деца нису ништа мање вредна од било ког детета у Суботици, Сомбору, Ваљеву или Крагујевцу. Деца су главни разлог зашто се боримо за мир и стабилност”, нагласио је Селаковић.

Он је навео да је председник Вучић 20.јануара боравио на КиМ и у Лапљем селу разговарао са нашим сународницима, те да је након тога, како каже, после дуго времена уследило буђење српске солидарности.

Селаковић је истакао да је задатак државе да размишља о томе како да мотивише децу са КиМ да долазе у Београд, као и да им обезбеди услове да остану на КиМ, постану добри ученици, радници и грађани и заснују породице у својим родним местима.

”Одушевило ме је што је међу овом децом било најбољих ученика из осовних школа Косовског Поморавља међу којима су неки већ поставили животни циљ према којем иду сигурним кораком. Када би свако наше дете тако размишљало и стављало пред собом циљеве, Србија би сигурно била боља”, казао је Селаковић.

Малишани из Косовског Поморавља били су пуни утисака након сусрета са председником Србије и обиласка зграде Председништва.

”Први пут сам у Београду, а до сада ми се највише допала канцеларија председника Вучића. Председник је много добар”, каже Петар Рајковић из Клокота.

Кабинет председника оставио је најјачи утисак и на Трифуна Станковића из села Горњи Кусац код Гњилана који је, каже, одушевљен великим телевизорима у Вучићевој канцеларији.

Теодора из Косовске Каменице приметила је да у згради има много лепих слика и књига.

”Председник је јако фин и хвала му што нас је угостио. Волела бих да једног дана и ја постанем председник Србије и да ме сви воле”, рекла је Теодора.

Деца Косовског Поморавља бораве данас у Београду у организацији Канцеларије за КиМ.

Извор: Б92, Танјуг

Погледајте и ...

Дачић: Шта Приштина слави и шта су урадили за 11 година?

После 11 година од једнострано проглашене независности Косова, јасно је да је пројекат Приштине доживео …