четвртак , 17 јануар 2019
НАЈНОВИЈЕ

Младен Ђокић: Удруженим снагама за боље услове пчеларења у Грачаници

У циљу подстицаја и подршке младих пчелара у развоју пчеларства, крајем прошле године  у Грачаници формирано је Удружење пчелара „Нуклеус“. Задатак овог удружења је пружање подршке пчеларима у производњи и преради пчелињих производа у региону општине Грачаница, истакао је гостујућу у Јутарњем програму Радио Грачанице, председник Удружења Младен Ђокић.

„Пчеларство је код нас у веома лошој ситуацији и зато смо одлучили да формирамо удружење. Сматрамо да ћемо, уколико удружимо снаге, успети да се изборимо за што боље услове пчеларења“, нагалсио је Ђокић.

Када су проблеми овдашњих пчелара у питању, они се углавном односе на лоше пашне услове и пласирање робе на тржиште.

„Ми овде немамо могућности да бирамо и селимо  пчеле на различите паше, као што то имају пчелари у централној Србији и због тога се пчелари у Грачаници и околини баве стационираним пчеларством. Један од наших проблема јесте и пласман робе на тржиште, јер има доста оних који нуде фалсификован мед по знатно нижој цени од домаћег“.

С обзиром на то да је Удружење пчелара „Нуклеус“ релативно младо, председник Младен Ђокић истиче да је задовољан сарадњом и контактима са осталим удружењима како на Косову и Метохији тако и у централној Србији.

„Имамо изузетно добру сарадњу са овдашњим удружењем „Пчелица“ из Ливађа, као и са удружењем  „Шарски рој“ из Штрпца, а остварили смо и прве контакте са удружењем из Ниша и већ имамо неке планове за сарадњу“, казао је Ђокић и нагласио да ово удружење има добру сарадњу и са општином Грачаница.

Удружење пчелара „Нуклеус“ у току претходне недеље организовало је предавање на тему „Пролећни радови у пчелињаку“ , а до краја године чланове овог удружења и све заинтересоване почетнике у пчеларству очекују бројне активности.

Погледајте и ...

Јовановић: Протекла година успешна, планови и за 2019.годину

У протеклој 2018.години у циљу урбанизације општине Грачаница реализован је значајан број пројеката: Од изградње …