Главна / Некатегоризовано / Ђурић: ЗСО треба да буде у складу са Бриселским споразумом

Ђурић: ЗСО треба да буде у складу са Бриселским споразумом

Директор Канцеларије за Косову и Метохију Марко Ђурић изјавио је да Срби на КиМ неће одустати од формирања Заједнице српских општина, а да Приштина нема намеру да омогући формирање ЗСО у складу са Бриселским споразумом.

Марко Ђурић је рекао да Управљачки тим већ ради на изради Нацрта статута ЗСО.

”Тај Статут неће бити израђен у складу са интерним актима и одлукама Приштине, већ у складу са Бриселским споразумом”, рекао је Ђурић за РТВ.

Према његовим речима, Бриселским споразумом јасно и недвосмислено је предвиђено да се измене одређени прописи како би се створио правни основ за функционисање ЗСО.

”У Бриселском споразуму се јасно каже да две стране треба да припреме листу прописа који ће бити измењени. Обавеза Приштине је да измени своје прописе, јер према важећим није предвиђена ЗСО, а мислим да Приштина нема намеру да то учини и питање је зашто су онда преговарали са нама”, казао је Ђурић.

Како је рекао, грађани морају да се информишу о томе каква је ситуација око питања Косова и Метохије, ко ради супротно интересима Србије, “ко не подржава нашу позицију, а подржава албанску”.

Директор Канцеларије за КиМ истиче да представници Србије треба да разговарају са оним земљама које имају утицај, чак и онда када је то изузетно тешко.

Упитан шта је, према његовом мишљењу, главна порука коју је канцеларка Ангела Меркел послала на састанку са председником Александром Вучићем, којем је и он присуствовао, Ђурић је рекао да је то и сама чињеница да је са тако важног места послата порука о очувању мира и стабилности, и поред тога што је мир доведен у питање “понашањем неодговорних политичара са друге стране”.

О конкретним детаљима разговора са Меркел није желео да говори, јер сматра да би то било непрофесионално, али је нагласио да му је било посебно драго што је немачка канцеларка, поред свих извештаја о дешавањима на КиМ 26. марта, желела то прво да чује од председника Вучића и српских представника.

“Добила сам од сужби информације о томе шта се дешавало 26. марта на Косову и Метохији, али имам поверења у српске представнике и председника Србије о томе шта се запрво дешавало и хоћу то да чујем од вас”, пренео је Ђурић речи немачке канцеларке.

Упитан да прокоментарише изјаву Рамуша Харадинаја да је Ђурићу послао СМС поруку да у Косовску Митровицу дође дан касније, а не 26. марта када је ухапшен, директор Канцеларије за КиМ је казао да су и он и Србија тог датума добили јасну поруку шта Приштина мисли о дијалогу у Бриселу и нормалном решавању питања КиМ.

Извор: Танјуг

Check Also

Почело асфалтрирање локалних улица

Општина Грачаница почела је данас преко дугорочног пројекта асфалтрирање локалних улица у Новом Насељу и …