НАЈНОВИЈЕ

Ђурић: Апостолова директно на страни Приштине

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да то што је шефица Делегације ЕУ у Приштини Наталија Апостолова подржала платформу Приштине значи да је тиме подржала тежњу Косова за назависношћу и директно се ставила на страну Приштине, обесмисливши процес дијалога.

“То што је Апостолова подржала платформу Приштине значи да је тиме подржала тежњу Косова за назависношћу, без договора са било ким, без да је то представљало резултат дијалога и без нечега што уопште може да буде разматрано као део платформе”, рекао је Ђурић новинарима у Београду.

Тиме се, како је оценио, Апостолова директно ставила на страну Приштине, ограничила оно што може да се постигне у дијалогу Београда и Приштине и обесмислила сам процес дијалога.

“Тим горе по процес дијалога, ако је то став и ЕУ. Онда је све бесмислено, јер о чему бисмо даље разговарали са било ким, ако је став ЕУ да Србија унапред прихвати независност Косова”, истакао је Ђурић.

Поновио је да Србија неће прихватити косовску независност и поручио да дијалог не значи диктат, већ подразумева компромис, те да су за разговор потребне две стане.

Указао је да се испоставило да је председник Александар Вучић још пре 40 дана био у праву када је рекао да Приштина неће ништа урадити у вези са Заједницом српских општина.

“Колико су горљиво представници међународне заједнице и Албанаца тврдили да ће тобоже нешто да направе у вези са ЗСО и шта смо видели – да су Енвер Хоџај, Бљерим Шаља и други отворено и јавно, као званични представници Приштине, рекли да им не пада на памет да формирају ЗСО док Косово не постане и то као независна држава чланица УН”, рекао је Ђурић.

Додао је да се то се никад неће десити и да је њихова обавеза да формирају ЗСО.

Апостолова је јуче охрабрила власти у Приштини, поруком да треба више да раде на томе да убеде државе које још нису признале косовску независност да то учине у, како је навела, блиској будућности.

Шефица мисије ЕУ, у којој пет држава чланица није признало једнострано проглашену косовску независност, рекла да је “Косово равноправно са осталим државама региона”.

Извор: РТС

Погледајте и ...

Обијена амбуланта у селу Новаке код Призрена, разбојници поломили прозоре

У српском селу Новаке код Призрена, синоћ је обијена амбуланта локалног здравственог центра, приликом чега …