четвртак , 17 јануар 2019
НАЈНОВИЈЕ

У Српском културном центру отворена ликовна колонија

У Српском културном центру у Приштини, данас је отворена прва ликовна колонија, чија је тема “Стара Приштина”. У организацији Српског културног центра и Дома културе Грачаница у наредна три дана, уметници са ових простора сликаће по сећању или према старим фотографијама на којима су приказани предели Приштине из периода пре 1999. године.

Представник Српског културног центра у Приштини Тијана Арсић представила је план, тему и уметнике – учеснике тродневне ликовне колоније.

“Уметници ће радити на тему “Стара Приштина”. Први пут организујемо колонију у Српском културном центру и слике које буду насликане на колонији остаће овде и биће приказане на изложби у мају”, рекла је Арсић.

Рођени приштинац и дугогодишњи уметник Саша Илић, један од учесника ове ликовне колоније, истакао је да му је јако значајно што се после дужег времена поново указала прилика да ствара баш у Приштини.

“После 1999. године био сам принуђем да стварам и школујем се у централној Србији. Као човеку од нерава и емоција јако ми је значајно што се после дужег времена враћам у Приштину да сликам и учествујем у колонији. Ово је за мене нека врста враћања коренима, рекао је Илић.

Дугогодишњи наставник ликовне културе и сликарка из Грачанице Станка Поповић, одабрала је да на тродневном учешћу на колонији, четкицом и бојама пренесе на платно један део свог детињства проведеног у једној од приштинских улица.

“Желим да сликам стару Приштину и покушам да пренесем на платно један део мог детињства и периода школовања у Приштини”, рекла је Поповић.

Младим сликарима са наших простора Даници Максимовић и Ђорђу Миланковићу ова колонија представља прилику да покажу своје умеће са бојама али уједно и прилику да стекну додатно искуство у ономе што, како они кажу, најбоље знају да раде.

На ликовној колонији, чија је тема “Стара Приштина”, учестује седам уметника за простора централног Космета.

Погледајте и ...

2018. година, једна од најуспешнијих година за глумце АП “Јанићије Поповић”

За глумце Аматерског позоришта „Јанићије Поповић“ ова година је била једна од најуспешнијих од 2014.године, …