Главна / Друштво / Данас је Светски дан слободе медија

Данас је Светски дан слободе медија

Светски дан слободе медија обележава се 3. маја сваке године. Одлука о обележавању Светског дана слободе медија донета је на Генералној скупштини Уједињених нација, како би се подигла свест о значају слободе медија и подсетиле владе држава да је њихова дужност да поштују и подржавају право на слободу изражавања, које је загарантовано чланом 19 Универзалне декларације о људским правима и како би се обележила годишњица Виндхушке декларације, изјаве о принципима слободне штампе коју су саставила група афричких новинара 1991. године.

УНЕСКО обележава Светски дан слободе медија одржавањем УНЕСКО/Гиљермо Кано награде за слободу медија за заслужне појединце, организације или институције, који су дали изузетан допринос одбрани или промоцији слободе медија било где у свету. Додељује се од 1997. године, на предлог независног жирија од 14 новинара. Кандидатуре се достављају од стране регионалних и међународних невладиних организација, које раде за слободу медија, као и земаља чланица УНЕСКО-а.

Награда носи назив по колумбијском новинару Гиљерму Кану Исазу, који је убијен испред канцеларије његовог листа Ел Еспектадор у Боготи, 17. децембра 1986. године после Канових чланака који су сметали колумбијским нарко-картелима.

УНЕСКО такође обележава Светски дан слободе медија сваке године окупљањем медијских професионалаца, организација за слободу медија, агенција УН како би поднели извештај о процени стања слободе медија широм света. Свака конференција се одржава на тему слободе медија, медијског покривања тероризма, некажњивости и улоге медија у постконфликтним земљама.

Check Also

Снег пада појачаним интензитетом, путеви проходни

Упркос томе што  на територији општине Грачаница, снег од јутрос пада појачаним интензитетом  сви путеви на територији општине …