Главна / Друштво / Стручним предавањима о новинама у лечењу дијабетеса, у Грачаници завршена акција бесплатног мерења нивоа шећера у крви

Стручним предавањима о новинама у лечењу дијабетеса, у Грачаници завршена акција бесплатног мерења нивоа шећера у крви

Стручним предавањима на тему „Нови терапијски правци у лечењу дијабетеса „, данас је у Грачаници завршена акција бесплатног мерења шећера у крви и високог крвног притиска, коју је организовало Удружење за борбу против дијабетеса „Слатко срце“.

Један од предавача проф. др Татјана Новаковић каже да је циљ предавања био  „да се скрене пажња на савремене могућности   лечења  дијабетеса и да се јавност упозна како се данас лечи дијабетес и како људи живе са овим обољењем“.

„Иако ови људи на нашим просторима живе на маргинама друштва, ми се трудимо да они добију терапију као и људи којиживе у Београду, Нишу и осталим великим градовима у Србији.Данас су имали прилику да чују шта је ново у свери терапије када је у питању дијабетес и тип 1 и тип2“, каже ендокринолог Татјана Новаковић.

Најчешћи разлог све чешће појаве дијабетеса  типа 1 код  деце, према речима педијатра ендокринолога проф. др Снежане Марковић, јесте генетска предиспозиција.

„ Други фактор још увек није дефинитивно јасан, али сматра се да су вируси неки изазивачи и покретачи тог имунолошког процеса, па се помиње „кавасаки“ вирус и „адано“ вирус и други. Најмлађи пацијент којег сам имала у својој пракси била је беба од свега шест месеци. Наслеђем је одређено да уколико је отац  дијабетичар ризик је много већи, него уколико је мајка оболела од дијабетеса“, каже проф. др Снежана Марковић.

Милан Ж ивић који је од дијабетеса  оболео у својој 14.години живота, каже да се са овом болешћу може квалитетно живет уколико оболела  особа  води уредан живот.

„Најбитније је да се редовно контролише ниво шећера у крви, на време узима терапија и избаци из исхране све што неповољно утиче на повећање шећера. Физичка активност је такође врло битна уколико желите да вам квалитет живота буде на завидном нивоу. Уколико се придржавате ових правила и будете дисциплиновани у томе, неће бити никаквих проблема и живот са дијабетесом ће бити подједнако квалитетан“, каже Живић.

У акцији која је започета 4. маја и приликом које су постављени пунктови у Грачаници, Лапљем Селу, Ливађу, Добротину, Угљару и још неколико српских средина на територији општине Грачаница,  извршено је око 680 мерења нивоа шећера у крви, а откривено је и неколико особа које имају дијабетес  иако нису биле свесне овог обољења.

Check Also

“Нуклеус” и у специфичним условима успева да одржи пчелиња друштва

У односу на неке раније године, ова година није била претерано добра за пчеларство. Недовољне …