Главна / Друштво / Поплаве нанеле велику штету мештанима  Добротина,  Доње Гуштерице и Ливађа

Поплаве нанеле велику штету мештанима  Добротина,  Доње Гуштерице и Ливађа

Јако невреме праћено градом и великом количином падавина, захватило је синоћ нешто после 19 сати село Добротин недалеко од Липљана и проузроковало изливање реке Жеговке која протиче кроз ово место.

За десетак минута, по речима мештана, водена стихија која је носила све пред собом, направила је велику штету стамбеним и помоћним  објектима, инфрастуктури и пољопривредним усевима.

Највећу штету претрпели су станари две стамбене зграде, где је 12 станова, који се налазе у приземљу, поплављено и тотално уништено.

Мештанин Добротина Звонко Гуџић каже да се све одвијало муњевито и да поједини  станари нису успели ни да истерају своје аутомобиле, који су остали потопљени до крова.

„Овако нешто нисам видео у свом животу. За мање од  десет минута све је било под водом. Станари станова у приземљу међу којима има много деце побегли су код комшија на вишим спратовима,  деца су истраумирана јер су зграде биле одсечене од остатка села“.

Један од станара чији је стан поплављен је и Горан јанићијевић који истиче да су поплављени станови и читаво покућство у потпуности уништени.

„Река је почела да се излива нешто пре 8 сати, све се одиграло муњевитом брзином тако да нисмо могли ништа да спасемо. Узели смо само пар стварчица и децу за руке и побегли код комшија на вишим спратовима,  јер никуд више нисмо могли“.

Екипе Јавних служби општине Грачаница и  данас су од раног јутра на терену, рашчишћавају простороко зграда где је вода нанела велиоку количину отпада.

Директор Одељења Јавних служби у општини Грачаница Владица Трајковић, каже да оно штотренутно може да се уради је рашчишћавање терена око зграде и чишћење станова.

„Мора да се уради дезинфекција и дезинсекција  станова, како би станари могли да севрате у своје домове. Општина ће у наредним данима послати комисију за процену штете, како уовим становима, тако и у домаћинствима која су такође претрпела штету од поплаве“.

Штету су претрпели и мештани околних села, ливађа и Доње Гуштерице, где је поплављено на десетине  кућа и више хектара пољопривредног земљишта.

Check Also

Дрецун: Не треба Лајчак да доноси нон-пејпер, нема признања

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун изјавио је данас да специјалном изасланику ЕУ за …