Главна / Вести / Косово и Метохија / Данас седница Савета безбедности о Косову, учествује Дачић

Данас седница Савета безбедности о Косову, учествује Дачић

У Њуорку ће данас бити одржана редовна, тромесечна седница Савета безбедности Уједињених нација посвећена Косово и Метохији, на којој ће Србију представљати министар спољних послова Ивица Дачић.

На седници ће бити разматран Извештај генералног секретара УН о раду Унмика за период од 17. јануара до 15. априла.

Дачић ће у свом излагању дати осврт на Извештај генералног секретара Уједињених нација о раду Унмика у том периоду, односно, изнеће нашу оцену актуелне ситуације на Косову и Метохији и деловању Унмика, саопштило је Министарство спољних послова.

Генерални секретар светске организације Антонио Гутерес у тромесечном извештају о Косову наводи да је забринут због знакова погоршања односа између Београда и Приштине, посебно након хапшења директора владине Канцеларије за КиМ Марка Ђурића.

Гутерес је позвао стране да избегавају запаљиве изјаве.

“Дијалог између Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, јесте, како се чини, запао у нови ћорсокак… Апелујем на обе стране да дају нови подстицај дијалогу како би се спровели сви до сада постигнути споразуми”, навео је Гутерес.

У извештају се наводи и да су се у последња три месеца на Косово вратиле само три особе.

“Забринут сам због знакова погоршања односа између Београда и Приштине, посебно после хапшења Марка Ђурића, директора Канцеларије за КиМ Владе Србије, 26. марта. Позивам обе стране да избегну провокативне акције и уздрже се од запаљивих изјава”, наводи се у извештају генералног секретара УН Антонија Гутереса.

Гутерес је упозорио и да понашање косовске полиције током акције хапшења Марка Ђурића, у којој је неколико особа повређено, представља “разлог за бригу” и позвао на “детаљну истрагу” о том догађају, наводећи да су потребне “корективне мере” у вези са кршењем људских права.

Шеф УН је изразио забринутост и због спорости истраге о убиству једног од лидера Срба са севера Косова – Оливера Ивановића, наводећи да “међусобне сумње и осећај несигурности представљају препреку у изградњи поверења међу заједницама на Косову”.

Гутерес је, истовремено, поздравио одлуку косовског парламента да ратификује споразум о демаркацији са Црног Гором, упозоравајући на опструкције појединих посланика.

Свега три особе се вратиле на КиМ 

Први човек УН је навео и да су се у три месеца, на која се односи његов нови извештај, на Косово вратиле свега три особе из редова неалбанаца.

У делу извештаја који се односи на активности Еулекса, наводи се да су истражитељи Специјалног суда за злочине, које су током сукоба починили припадници Ослободилачке војске Косова, наставили истрагу о наводима у вези са “нехуманим односом и нелегалном трговином људским органима”.

У извештају, међутим, нема нових детаља о току истраге или о почетку суђења пред Специјалним судом.

Претходних неколико седница СБ УН о Косову протекло је, махом, у оштрој расправи о будућем формату одржавања ових седница, при чему се Британија, САД и Француска залажу да се расправе о Косову, са садашње четири годишње, прореде на две.

Извор: РТС

Check Also

Марко Ђурић: Настављамо са дистрибуцијом помоћи широм Косова и Метохије

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић саопштио је да је настављена дистрибуција помоћи …