Главна / Вести / Косово и Метохија / Амбасадор САД Грег Делави посетио општину Грачаница

Амбасадор САД Грег Делави посетио општину Грачаница

Градоначелник општине Грачаница  Срђан Поповић, угостио је данас Његову Екселенцију Амбасадора САД Грега Делавија током његове прве посете општини Грачаница.

Овом приликом градоначелник Поповић је представио ситуацију и започео дискусију о главним проблемима, са којим се косовски Срби и друге заједнице у општини суочавају.

Градоначелник Грачанице је објаснио које су мере предузете од стране руководства општине на развоју Урбанистичког плана општине. Овај план је од велике важности јер су градоначелник и његов тим посвећени стварању функционалног урбаног подручја које задовољава потребе за адекватан развој омладине у 21. веку. Срђан Поповић је подвукао да је један од најважнијих циљева општинске администрације, посвећеност и преданост омладини. Како би се повећала функционалност општине, градоначелник и његов тим су, у блиској сарадњи са Скупштином општине, усвојили одлуку да се укине даље претварање пољопривредног земљишта у грађевинско. Ово питање представља једно од главних фактора промене етничке структуре општине. Поповић је казао да су ово позитивни напори ка оснаживању транспарентности, са циљем да се ојача развој пољопривреде и стабилизује заједница, али и да доприносе општем развоју заједнице.

Председник општине Срђан Поповић истакао је у раговору са америчким амбасадором да је један од главних проблема у општини  незапосленост међу заједницама, нарочито код младих. С тим у вези, градоначелник је затражио од амбасадора Делавија помоћ од стране УСАИД-а и Амабасаде САД. Амбасадор Делави похвалио је градоначелника Поповића за уложене напоре, наглашавајући да главни циљ и даље представља побољшање економских услова у општини. Поповић је казао да Грачаница има добар географски положај као и да је функционална општина са привлачним условима за потенцијалне инвеститоре. Поповић је нагласио да је неопходно да компаније инвестирају у општину Грачаница, као и да Влада Косова треба да пружи подршку овом подухвату.

Током састанка градоначелник Поповић је такође истакао и проблем недовршене градње болнице у Грачаници. Решење овог проблема би могло да лежи у изградњи мањег објекта. Због тога, власништво над тим земљиштем , којим још увек располаже Агенција за приватизацију, и даље представља проблем. Градоначелник Поповић казао је да је отварање нових радних места главни елемент ка стабилизацији заједнице и ка хармонизацији односа међу заједницама које живе у Општини Грачаница.

На крају, Поповић је упитао Амбасадора Делавија да појача утицај на пружање помоћи овој општини од стране централних институција имајући у виду нескладне инфраструктурне услове у којој се општина налази, али и на већу подршку од стране Владе САД.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић и амбасадор САД-а Грег Делави посетили су потом угоститељски објекат „ Фратело“ који је у свом раду делом подржао и УСАИД.

Check Also

У Србији до сада тестирано 5.000 особа, потврђено нових 111 случајева

На Институту Торлак у последња 24 сата тестирани су узорци 637 особа од којих је …