Главна / Вести / Косово и Метохија / Хан: Договор пишу Београд и Приштина

Хан: Договор пишу Београд и Приштина

Комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан каже да дугорочно решење за нормализацију односа између Београда и Приштине подразумева одрживо и реалистично решење засновано на међународном праву.

Јоханес Хан је у интервјуу за Тањуг рекао да је следећи корак подизање нормализација на свеобухватни ниво, а на двема странама је, каже, да уз помоћ Федерике Могерини дефинишу садржај правно обавезујућег споразума.

Комесар Хан је оценио да је досадашњи ток дијалога Београда и Приштине уз посредовање високе представнице ЕУ довео до значајне нормалзације односа две стране.

Хан понавља да ће од свеобухватне нормализације односа добробит имати и Београд и Приштина и да ће то бити од виталног интереса за наставак њиховог европског пута.

Комесар за преговоре о приступању је, поводом медијских спекулација да је у решавању косовског питања “у игри” и могућа замена територија, оценио да не верује да стране у дијалогу желе да о својој преговарачкој стратегији дискутују преко медија.

“Дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине коме посредује ЕУ за циљ има промоцију одрживе сарадње између две стране, помоћ у остварењу напретка на путу ка ЕУ и побољшање живота људи. То је оно што се рачуна. Дугорочно решење подразумева одрживо и реалистично решење засновано на међународном праву”, закључио је комесар Хан.

Јоханес Хан каже да оно што ЕУ сада очекује у оквиру дијалога јесте да се договор о Заједници српских општина у потпуности примени без одлагања.

“Договор предвиђа да се нацрт статута Асоцијације односно Заједнице изради за четири месеца од почетка рада на нацрту. Косовски премијер дао је мандат управљачком тиму да почне рад на нацрту 4. априла што значи рок до 4. августа”, каже комесар за проширење.

Јоханнес Хан није одговорио на питање Тањуга шта ће бити уколико се зацртани рок за израду статута ЗСО пробије нити да ли ће такав чин обесмислити цео ток дијалога.
Извор: РТС

Check Also

Ивановић: Број заражених на КиМ ће расти

У српским срединама на Косову и Метохији, са око 120.000 становника, забележена су три случаја …