понедељак , 19 новембар 2018
НАЈНОВИЈЕ

Управљачки тим за формирање ЗСО са тимом правних експерата

Управљачки тим за формирање Заједнице српских општина састао се данас са деканом Правног факултета Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици Владаном Михајловићем и тимом правних експерата које су делегирале општине са севера у циљу подршке раду Управљачког тима.
На састанку је било речи о структури и садржају нацрта статута Заједнице српских општина, те бројним другим правним аспектима израде тог документа.
Декан Михајловић је оценио да без промене косовског устава не може бити успостављен ваљан правни основ за функционисање Заједнице српских општина у складу са оним што је договорено у Бриселу.
Представници Управљачког тима су саговорницима објаснили да су независно тело, којем је мандат дала Европска унија, и чији је делокруг и мандат дефинисан споразумима постигнутим у процесу бриселског дијалога.
Прецизирано је и да Приштина, нити било ко други, нема мандат да контролише или усмерава рад Управљачког тима, већ да искључиво на његов захтев, поседством локалних самоуправа и Министарства администрације локалне самоуправе, може да пружи подршку у раду, што је и био оквир за одржавање данашњег састанка.
Управљачки тим ће, како је речено, наставити да одржава редовне консултативне састанке са експертима, како из области права, тако и из других стука које су у вези са будућим надлежностима Заједнице српских општина.

Погледајте и ...

Коха: Визну либерализацију подржале само Мађарска и Бугарска

Група земаља чланица Европске уније исказала је “велики скептицизам” у погледу одобрења визне либерализацје за …