Главна / Вести / Косово и Метохија / Јовић: За нормализацију односа уважити интерес оба народа

Јовић: За нормализацију односа уважити интерес оба народа

Заменик директора Канцеларије за КиМ, Дамјан Јовић, је изјавио да је Београд свестан одговорности да се у процесу нормализације односа са Приштином мора задржати проактивни приступ у тражењу решења које ће довести до нормализације односа два народа – Срба и Албанаца, преноси између осталог Танјуг.

Према његовим речима, није добро ослањати се на, како је рекао, “силу која ће доћи споља”.

Косово и Метохија, каже Јовић, није билатерално питање. Билатерално питање је, објашњава, на пример, разграничење Србије и Хрватске.

“А када се разговара о нормализацији односа Београда и Приштине у Бриселу то је трилатерални разговор, а када се разговара у УН то је мултилатерални процес”, јасан је Јовић.

У реалности и на терену, према његовим речима, може се рећи да је КиМ у политичко војном смислу протекторат САД где постоји привид демократског процеса, али где реална и политичка моћ не станује у институцијама, већ у страним амбасадама и структурама које су настале након рата и организованог криминала.

Јовић је рекао да о чему год се Београд и Приштина договорили ће, каже, морати да буде одобрено на мултилатералном нивоу, што не амнестира од одговорности ни Албанце, ни Србе да дођу до решења која гарантују стабилност, односно најбоље могуће услове за друштвени, политички и економски развој у датим околностима.

О бриселском дијалогу, Јовић каже да је у њему постигнут значајан резултат, јер није долазило до већег етничког насиља на КиМ и до већих немир и нереда, што, каже, није мали резултат и без обзира на то колико је споразума постигнуто или колико их је имплементирано.

“Оно у чему нисмо успели је суштинска, односно истинска нормализација односа два народа. Ту постоје многобројни разлози, а део одговорности лежи и на посредницима, односно на ЕУ”, казао је.

Један од најзначајнијих разлога за то је што друштвено-политичка елита у Приштини није у стању да изнесе процес нормализације, рекао је Јовић.

Навео је да ће тог тренутка, када у Приштини ове теме буду одређивале мишљење грађана, бити лакше доћи до онога што је циљ дијалога Београда и Приштине.

Истакао је да је други проблем који је допринео томе да се не дође до нормализације односа то што неки од кључних одредаба споразума нису имплементирани, а то је пре свега формирање Заједнице српских општина и то из два разлога, јер је то довело до неповерења у читав процес нормализације, а други је разлог што је то довело у питање способност ЕУ да својим ауторитетом допринесе испуњавању договореног.

“Мислим да не постоје нерешиви проблеми и сви смо дужни према грађанима да учинимо све што је до нас да створимо неки функционални модел и да тежимо томе да проактивним приступом предлажемо нека решења и да не станемо у својим напорима да створимо бољу будућност за генерације које ће доћи после нас”, казао је Јовић.

Извор: Танјуг

Check Also

У Србији до сада тестирано 5.000 особа, потврђено нових 111 случајева

На Институту Торлак у последња 24 сата тестирани су узорци 637 особа од којих је …