Главна / Вести / Косово и Метохија / Полазници Дипломатске академије у посети Космету

Полазници Дипломатске академије у посети Космету

У организацији Канцеларије за Косово и Метохију, са домаћином замеником директора Канцеларије Жељком Јовићем, полазници Дипломатске академије започели су дводневну радну посету покрајини.

Ови млади људи, будуће дипломате, имаће прилику да се упознају са културно-историјском баштином. Данас су обишли задужбину краља Милутина Бањску, госте је са историјом те задужбине  упознао игуман Данило.

Заменик директора Канцеларије за КиМ Жељко Јовић је објаснио да је реч о наставку добре традиције и континуираног рада Владе Србије на едукацији својих кадрова.

“Времена недовољне стручности, посвећености и љубави према Косову и Метохији су прошлост, и зато све институције морају да се активније укључе у процес едукације младих, а све у циљу очувања српског живља и интереса Србије на Косову и Метохији. Ови људи стичу нову аргументацију и снагу да српске националне интересе одбране у комуникацији са иностраним партнерима. Ситуација у којој живимо као држава и народ је таква да морамо имамо памети и мудрости, и отуда и чврста решеност Владе Србије да свакога дана континуирано ради на усавршавању својих кадрова”, рекао је Жељко Јовић..

Полазника Дипломатске академије Никола Радојловић казао је да је врло значајно да млади образовани људи добијају прилику да се упознају са извориштима наше културе, јер само тако ћемо одржати духовни капацитет у борби за државно и национално јединство. Потребно је учинити све како би се створили услови да се на Косову и Метохији живи у миру и толеранцији, истакао је Радојловић. Полазник Дипломатске академије Ђорђе Јовићевић каже да је посебна привилегија добити прилику да се обиђе непроцењива српска баштина на КиМ и упознају сународници у покрајини.

“Имајући у виду да углавном радимо у државним органима, посебно је значајно то што ћемо упознати Србе који овде живе и видети који су то проблеми са којима се суочавају и како најбоље можемо да им помогнемо”, рекао је Јовићевић.

Будуће српске дипломате обићи ће и Велику Хочу, Призренску богословију, Богородицу Љевишку, Зочиште, Свете Архангеле, Високе Дечане, Грачаницу и Пећку Патријаршију.

Извор: ТВ Мост

Check Also

На КиМ преминуло 6, новозаражених 392, повећан број хоспитализованих

У последња 24 сата на КиМ је преминуло шест лица од последица коронавируса, па укупан …