Главна / Вести / Косово и Метохија / Одборници једногласни око мера за сузбијање дивље градње

Одборници једногласни око мера за сузбијање дивље градње

Одборници Скупштине општине Грачаница на данашњој седници једногласно су, на предлог председника општине Грачаница Срђана Поповића, увојили одлуку о мерама којим се на територији општине Грачаница спречава дивља градња.

Предлог су  у име председника Општине на данас одржаној четвртој редовној седници Скупштине општине Грачаница образложили директори јавних служби иинспекције, Владица Трајковић и Милош Аритоновић.

Према њиховим речима одлуком се забрањује прикључивање објеката на електро и водоводну мрежу уколико не поседују општинску дозволу за градњу.

„Поред усвојене мере забране претварања пољопривредног земљишта у грађевинско ван зоне изградње, ово је још један корак којом се спречава дивља градња. Предлог подразумева је да се од компанија за електирчну енергију КЕДС и Региналне компаније „Водовод“ захтева да на електричну и водоводну мрежу не прикључују објекте који немају грађевинску дозволу“, казао је Трајковић.

„У случају да се неки објекти и прикључи на електро и водоводну мрежу, власник од Општине потражује одређена документа, техничко-санитарну сагласност за добијање лиценце што до сада није биле уређено. Овом одлуком, међутим, фирме неће моћи да се региструју, нити да добију лиценцу из надлежног министарства, јер из општине Грачаница неће моћи да добију потребна документа. Одлуком би требало да се смањи или сузбије дивља градња и заштити пољопривредно земљиште“, казао је директор инспекције Милош Аритоновић.

Одборници су потом једногласно усвојили предог председника општине Грачаница о мерама сузбијања изградње пословних објеката ван зоне градње.

На данашњој четвртој редовној седници СО Грачаница између осталог једногласно су усвојени и остали предлози пристиглих од стране председника општине Грачаница Срђана Поповића, а који су се односили на доделу субвенција и додели субвенција невладиним организацијама из реда мањинских заједница у области културе, омладине и спорта и захтев за повраћај општинске имовине и простора Социјалног инкубатора у Грачаници.

Усвојена је и одлука о експропријацији земљишта за изградњу пута у Грачаници, коју је образложио директор урбанизма Дејан Јовановић.

„Овај пут иде од Дома културе до излаза из Грачанице, односно до маркета ЕТЦ. Пролазиће поред Дома културе, болнице у Грачаници, новог паркинга поред реке. Овде није реч о обилазници, ово је нова примарна саобраћајница“, објаснио је Јовановић.

Разматран је и усвојен извешта Комисије за процену штете настале на поплављеном подручју у Добротину и Доњој Гуштерици, који је образложила председница Комисије Наташа Димитријевић. Према њеним речима материјална штета износи око 130.000 евра.

 

Check Also

Ђурић: Српска листа није листа конфликта већ листа сарадње

За Србију је неприхватљив чин Приштине којим се забрањује излазак робе из централне Србије без докумената …