Главна / Вести / Косово и Метохија / Командант Кфора: Ситуација на Косову тренутно стабилна

Командант Кфора: Ситуација на Косову тренутно стабилна

Командант Кфора Салваторе Куочи изјавио је да је безбедносна ситуација на Косову стабилна, да је трансформација КБС у Оружане снаге Косова на косовским институцијама и да Кфор има одличну сарадњу са Војском Србије.

Италијански генерал-мајор Куочи, који се налази на челу Кфора, оцењује да је безбеддносна ситуација широм Косова у овом тренутку мирна и стабилна и да нема већих проблема.

“Све што може да угрози безбедносну ситуацуију прати се свакодневно. Завршено је са временом конфликта и сукоба,”- поручује командант Кфора.

Он наводи да Кфор остаје посвећен очувању сигурног и безбедног окружења и гарантовања слободе кретања свим грађанима на Косову, уз подсећање да су допринели нормализацији безбедносне ситуације у региону у протеклих 18 година.

Куочи, у интервјуу Радију Контакт плус у Косовској Митровици, истиче такође и да НАТО остаје посвећен стабилности и сигурности Косова.

“Кфор у складу са својим мандатом доприноси осигурању сигурног и безбедног окружења и слободи кретања за све грађане, без обзира на њихову етничку припадност, и ми немамо разлога да будемо забринути за неко евентуално насиље,”- истиче Куочи, одговарајући на питање да ли Србима може да се понови насиље слично оном из марта 2004 године.

Да ли на Косову могу постојати две војске истовремено?

Командант Кфора наглашава да је трансформација Косовских безбедносних снага у Оружане снаге Косова на институцијама Косова и да Кфор наставља да блиско прати комплетну дебату о будућности КБС-а.

“Структура, мандат и мисија КБС-а јесу ствар за локалне институције у складу са њиховим уставним процедурама,”- наводи Куочи истичући да у случају да дође до евентуалне трансформација КБС-а, онда ће морати да дође и до политичке одлуке у НАТО-у који ће заузети став према томе.

“Ми морамо истаћи још једном да Кфор, НАТО у увом тренутку не планира да смањи или промени мисију Кфора на Косову. Ако евентуално дође до трансформације КБС-а, НАТО ће то размотрити и донети одлуку,”- истиче командант Кфора.

Сарадња Кфора и Војске Србије јако добра.

Куочи наглашава да Кфор са Војском Србије има јако добру сарадњу.

“Ја као командант Кфора се с’времена на време сусрећем са начелницима одбране земаља које се налазе око Кфорове зоне одговорности. Моја је мисија да унапредимо дијалог и узајамно разумевање на војном плану,”- објашњава он.

Куочи наводи да су сарадња и заједничке активности са српским оружаним снагама и Војском Србије на одличном нивоу, објашњавајући да обављају истовремене патроле са Војском Србије дуж административне линије како би допринели одржавању сигурне и мирне средине.

Командант Кфора каже да постоје и разне канцеларије које на техничком нивоу сарађују – сарадња је веома добра, каже Куочи оцењујући однос Кфора и Војске Србије.

Извор: Радио Контакт плус

Check Also

За још две особе у српским срединама потврђена зараза коронавирусом

Потврђени су позитивни налази на коронавирус код две особе у српским срединама на северу Kосова, …