Главна / Вести / Косово и Метохија / Тодосијевић: Рад на статуту ЗСО тече без проблема

Тодосијевић: Рад на статуту ЗСО тече без проблема

Рад на статуту Заједнице српских општина (ЗСО) тече без проблема, а што се тиче Управљачког тима за његову израду, у коме је четворо Срба, статут може да буде готов како је и планирано, до августа, изјавио је за данашње “Вечерње новости” министар локалне самоуправе у привременим институцијама у Приштини Иван Тодосијевић.

Он је напоменуо да му, иако је ресорни министар, бриселски договори не остављају простора да инсистира да види текст статута пре него што он буде представљен у дијалогу на високом нивоу.

На питање у ком моменту би косовске институције требало да прилагоде своје законодавство, како би ЗСО могла да се формира, Тодосијевић каже: “Прилагођавање правних оквира ради примене Првог споразума о нормализацији односа требало је да почне пре пет година, одмах по његовом закључивању. И без нацрта статута ЗСО Приштина је требало да утврди које је прописе потребно мењати. Уместо да буде конструктивна, одлучила је да блокира процес стављањем текста споразума о ЗСО пред Уставни суд”.

Упитан да ли је рад на статуту фарса, јер потпредседник косовске владе Енвер Хоџај сматра да ЗСО треба да буде у пакету са учлањењем тзв. Косова у УН, Тодосијевић каже да у овој фази ни косовски председник Хашим Тачи, ни Хоџај немају ингеренција, јер нису предвиђене споразумима на које се ослања оснивање СЗО.

“Београд је одмах изразио сумњу у искрене намере Приштине да формира ЗСО, која се оваквим изјавама само подгрева”, рекао је Тодосијевић. У веси с тим, он је указао да је налог за активирање Управљачког тима за израду статута ЗСО дала ЕУ.

Упитан да ли верује да ће Приштина испоштовати договор по коме ЗСО треба да има пун надзор у пет области, Тодосијевић каже да би “једна млада администрација требало да ствара примере позитивне праксе која се, између осталог, успоставља поштовањем међународних обавеза”.

“Уместо тога, ушла је у циклус кршења споразума и датих речи. Моја очекивања су зато, пре свега, окренута ка ЕУ, као гаранту спровођења договореног”, рекао је Тодосијевић.

Извор: Тањуг

Check Also

У Србији до сада тестирано 5.000 особа, потврђено нових 111 случајева

На Институту Торлак у последња 24 сата тестирани су узорци 637 особа од којих је …